Βρετανία: Η αγορά «έφαγε» τον υπουργό Οικονομικών, αναλαμβάνει ο Τζέρεμι Χαντ

Βρετανία: Η αγορά «έφαγε» τον υπουργό Οικονομικών, αναλαμβάνει ο Τζέρεμι Χαντ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:42 Δημιουργία 14/10/22, 16:01
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ προχώρησε η πρωθυπουργός Λις Τρας, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

Τις επόμενες ώρες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία εκτιμάται πως θα κάνει στροφή 180 μοιρών αναφορικά με το περιεχόμενο του «μίνι» προϋπολογισμού που έχει φέρει αναστάτωση στη βρετανική αγορά εδώ και εβδομάδες.

Οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες ήταν ραγδαίες. Ο κ. Κουάζι Κουαρτένγκ επέστρεψε εσπευσμένα από την Ουάσιγκτον, όπου βρισκόταν για τη σύνοδο του ΔΝΤ και πήγε απευθείας από το αεροδρόμιο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η είδηση ερμηνεύτηκε αμέσως από τους αναλυτές ως επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα πάρει πίσω το σημαντικότερο μέρος ή και όλα τα αμφιλεγόμενα μέτρα των φοροελαφρύνσεων για τα οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο έντονων επικριτικών σχολίων από αγορές και οικονομολόγους. Μάλιστα, η απόφαση της Τράπεζα της Αγγλίας να μην παρατείνει το πρόγραμμα έκτακτης παρέμβασης της στην αγορά ομολόγων, που λήγει σήμερα, σήμαινε πως τα βρετανικά ομόλογα και η στερλίνα θα ήταν άκρως ευάλωτα από τη Δευτέρα.

Η εμμονή του υπουργού Οικονομικών στα μέτρα που είχε εξαγγείλει αποδείχτηκε μια γνήσια πολιτική και οικονομική καταστροφή, οπότε η αποπομπή του έμοιαζε μονόδρομος προκειμένου η Λις Τρας να χαράξει μια νέα πορεία, σώζοντας και τη δική της «καρέκλα» που είχε αρχίσει να… τρίζει.

Ο αντικαταστάτης

Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ ορίσθηκε νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Κουάζι Κουάρτενγκ εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίση.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, ο 55χρονος Τζέρεμι Χαντ, υπήρξε υποψήφιος για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία, πριν προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Ρίσι Σουνάκ στην αναμέτρησή του με την σημερινή πρωθυπουργό.

Ικανοποίηση στην αγορά

Η όλη σεναριολογία για την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από το οικονομικό πακέτο είχε, ήδη, άμεσες θετικές επιπτώσεις στη βρετανική αγορά. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 0,25% στο 4,33%, ενώ όλη την εβδομάδα παρέμενε «καρφωμένη» πάνω από το 5%.

To χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά με τον FTSE 100 να κερδίζει περίπου 1%, ενώ η στερλίνα είχε ενισχυθεί πάνω από τα 1,12 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Θυμίζουμε πως, τον περασμένο μήνα, η στερλίνα είχε «αγγίξει» το ιστορικό χαμηλό των 1,03 δολαρίων.

Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν πως θα χρειαστεί χρόνος, ώστε η κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία της βρετανικής αγοράς και του εθνικού νομίσματος και θα περνάει από το... μικροσκόπιο όλες τις κινήσεις της!

Αν σου άρεσε κάνε