Ο Πούτιν έριξε το χαρτί της Τουρκίας στο ενεργειακό πόκερ

Ο Πούτιν έριξε το χαρτί της Τουρκίας στο ενεργειακό πόκερ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:52 Δημιουργία 12/10/22, 16:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε κόμβο για την διανομή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη επιχειρεί να καταστήσει την Τουρκία, μέσω του αγωγού Turk Stream, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας Russian Energy Week Forum που διεξήχθη στη Μόσχα δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τον όγκο που χάνεται μέσω των Nord Streams, στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και έτσι η κύρια διαδρομή του φυσικού αερίου μας προς την Ευρώπη να γίνεται μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας σε αυτή τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου της Ευρώπης, αν φυσικά υπάρχει ενδιαφέρον από τους εταίρους μας γι’ αυτό».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, μία τέτοια απόφαση θα ήταν οικονομικά αποδοτική και, επιπλέον, το επίπεδο ασφάλειας στη διαδρομή αυτή είναι πολύ υψηλότερο.

Ο Nord Stream 2

Παράλληλα, κ. Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη μέσω του κλάδου του Nord Stream 2, ο οποίος δεν υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με τον Nord Stream 1 όπου υπήρξαν μεγάλες διαρροές αερίου.

«Η μπάλα, όπως λένε, είναι στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν θέλουν, ας ανοίξουν απλώς τη στρόφιγγα. Δεν περιορίζουμε κανέναν σε ο,τιδήποτε και είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε πρόσθετες ποσότητες το φθινόπωρο και τον χειμώνα», είπε.

Ο «τσάρος» πρόσθεσε ότι η Ρωσία εκπληρώνει πάντα τις υποχρεώσεις της και διαφέρει σε αυτό από τις δυτικές χώρες.

Ανέφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι αμερικανικά τάνκερ που μετέφεραν LNG στην Ευρώπη άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν σε άλλους προορισμούς, επειδή προσφέρθηκαν υψηλότερες τιμές στους πωλητές.

Οι ζημιές στους Nord Stream

Οσον αφορά τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream, ο κ. Πούτιν είπε ότι μπορεί να επισκευασθούν, αλλά αυτό θα έχει νόημα μόνο αν συνεχίσουν να λειτουργούν και να είναι ασφαλείς.

Η παγκόσμια οικονομία και ο ενεργειακός κλάδος διέρχονται, είπε, μία μεγάλη κρίση. Χαρακτήρισε τις ζημιές στον Nord Stream ως πράξη διεθνούς τρομοκρατίας, σκοπός της οποίας είναι η υπονόμευση της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της ηπείρου.

«Όλα τα γεγονότα έχουν αποδειχθεί και τεκμηριωθεί, και οι ιδεολόγοι, πελάτες των εγκλημάτων αυτών είναι οι τελικά ωφελημένοι, είναι αυτοί που κερδίζουν από την αστάθεια και τις συγκρούσεις», είπε.

Ο επικεφαλής της Gazprom

Ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο επανέλαβε την πρόταση που έκανε νωρίτερα ο Πούτιν για την δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, από τον οποίο θα τροφοδοτείται η Ευρώπη.

Ο κ. Μίλερ είπε επίσης ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους αγωγούς Nord Stream θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο για την επισκευή τους και ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην περιοχή που προκλήθηκαν οι ζημιές.

Ο επικεφαλής της Gazprom, εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρει η Ευρώπη να επιβιώσει τον χειμώνα με τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει.

Είπε επίσης ότι το φυσικό αέριο που διαθέτει η Γερμανία στις υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης επαρκεί για 2 -2,5 μήνες, ενώ προειδοποίησε την Ευρώπη για τις συνέπειες που θα υποστεί αρνούμενη το ρωσικό φυσικό αέριο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» για το ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει τον χειμώνα βασιζόμενη στις τρέχουσες ποσότητες φυσικού αερίου που έχει αποθηκεύσει.

Αν σου άρεσε κάνε