Πολιτική συμφωνία στην ΕΕ για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Πολιτική συμφωνία στην ΕΕ για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:14 Δημιουργία 05/10/22, 15:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε συμφωνία αναφορικά με το όγδοο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας που περιλαμβάνει και την επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες κατέληξαν οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία των ευρωπαϊκών χωρών περιλαμβάνει και μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων των νέων κυρώσεων σε χώρες, οι οποίες διαθέτουν μεγάλη ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εν λόγω αντίμετρα εξακολουθούν να τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Οι τρεις προαναφερθείσες χώρες, είχαν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις, θεωρώντας ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, διότι οι ναυτιλιακές εταιρείες με πλοία, τα οποία έχουν σημαία κράτους εκτός της Ε.Ε., θα μπορούν να μεταφέρουν χωρίς πλαφόν στην τιμή το ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες.

Ας σημειωθεί ότι Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο θαλάσσιο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου, με τα δεξαμενόπλοια που ελέγχονται από Έλληνες πλοιοκτήτες να απαρτίζουν το 50% των πλοίων που φόρτωσαν τον Σεπτέμβριο από ρωσικά λιμάνια.

Ενδεικτικά, περίπου 130 δεξαμενόπλοια ελληνικής ιδιοκτησίας, συνολικής χωρητικότητας 10,9 εκατομμυρίων τόνων dw, «έδεσαν» σε πέντε λιμάνια της Ρωσίας για να φορτώσουν από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου.

«Έχουμε εγκρίνει το νέο πακέτο κυρώσεων» ανακοίνωσε ο Αντρέι Σάντος, πρέσβης της Πολωνίας στην Ε.Ε, το οποίο «περιλαμβάνει ανώτατο όριο στο ρωσικό αέριο, το οποίο πωλείται σε τρίτες χώρες, καθώς και έναν μηχανισμό αποφυγής παραβίασης των κυρώσεων».

Τα νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εγκριθούν και επισήμως την Πέμπτη, απαγορεύουν τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, εφόσον η τιμή πώλησης ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο όριο. Το συγκεκριμένο όριο, σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Ε., θα καθοριστεί από την ομάδα των G7.

Παράλληλα, βάζουν stop στις εξαγωγές διάφορων προϊόντων προς τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα παράγωγα του χάλυβα, ενώ απαγορεύουν την παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής και νομικής βοήθειας σε ρωσικούς οργανισμούς.

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε