Βρετανία: Δεν κάνει πίσω το δίδυμο Τρας-Κουάρτενγκ για τις φοροελαφρύνσεις

Βρετανία: Δεν κάνει πίσω το δίδυμο Τρας-Κουάρτενγκ για τις φοροελαφρύνσεις

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:16 Δημιουργία 30/09/22, 17:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανυποχώρητη στη νέα δημοσιονομική πολιτική που χάραξε με την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού είναι η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

Η συνάντηση της Λιζ Τρας και του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ με τον Ρίτσαρντ Χιουζ, πρόεδρο του Γραφείου Προϋπολογισμού, το οποίο παρέχει προβλέψεις με βάση τα κυβερνητικά σχέδια, δεν έβγαλε κανένα απολύτως αποτέλεσμα, καθώς το κυβερνητικό δίδυμο επέμεινε στα σχέδιά του, υποστηρίζοπντας μάλιστα ότι ετοιμάζουν και περισσότερες προτάσεις στο άμεσο μέλλον.

Κατόπιν τούτου, η λίρα διέγραψε τα κέρδη έναντι του δολαρίου αφού όπως μετέδωσε το Bloomberg η στερλίνα υποχώρησε 0,2% χαμηλότερα στα περίπου 1,11 δολάρια, αφού προηγουμένως εκτινάχθηκε άνω του 1% εν μέσω εικασιών ότι η πρωθυπουργός θα μπορούσε να προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική της.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αλλάξει πορεία στη δημοσιονομική του πολιτική ούτε θα επιταχύνει μια προγραμματισμένη οικονομική πρόβλεψη μετά τις κρίσιμες συνομιλίες με τον εποπτικό φορέα του προϋπολογισμού, μετά από μια εβδομάδα αναταραχής στην αγορά που προκλήθηκε από τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές της πρωθυπουργού.

Η ασυνήθιστη συνάντηση μεταξύ του κ. Χιουζ και των δύο κορυφαίων της κυβέρνησης έρχεται αφότου η νέα κυβέρνηση της κυρίας Τρας δέχτηκε σφοδρά πυρά από οικονομολόγους και πολιτικούς επειδή ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή τη μεγαλύτερη σειρά φορολογικών περικοπών εδώ και μισό αιώνα.

Οι επιπτώσεις ήταν δραματικές, με τη λίρα να βυθίζεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει για να αποτρέψει μια κατάρρευση στην αγορά ομολόγων.

Αν σου άρεσε κάνε