Και όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ύψους 7 δισ. ευρώ ετοίμασε η ΕΕ

Και όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ύψους 7 δισ. ευρώ ετοίμασε η ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:54 Δημιουργία 28/09/22, 18:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέο πακέτο κυρώσεων, το όγδοο κατά σειρά, κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Το πακέτο προβλέπει προβλέπει περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων από τη Ρωσία, καθώς επίσης και τη νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, το οποίο θα πωλείται σε τρίτες χώρες, ενώ προβλέπει και την επιβολή μέτρων κατά όσους παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Επιπλέον, αυξήθηκε και η λίστα των Ρώσων πολιτών και επιχειρήσεων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις, ενώ θα απαγορεύεται η συμμετοχή πολιτών της ΕΕ σε διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών.

«Η Ρωσία κλιμακώνει την εισβολή της στην Ουκρανία»

Η κυρία φον ντερ Λάιεν δικαιολόγησε το νέο πακέτο κυρώσεων με την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα. «Τα ψευτο- δημοψηφίσματα που έγιναν σε περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία είναι μία παράνομη προσπάθεια σφετερισμού εδαφών και αλλαγής των διεθνών συνόρων δια της βίας. Η επιστράτευση και η απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι περαιτέρω προσπάθειες στην πορεία της κλιμάκωσης», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Δεν αποδεχόμαστε τα ψευδο-δημοψηφίσματα ούτε κάθε μορφή προσάρτησης. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν έκανε λόγο για σαρωτικές νέες απαγορεύσεις ρωσικών προϊόντων, από τις οποίες η Μόσχα θα στερηθεί έσοδα 7 δισ. ευρώ.

Σημείωσε, επίσης, ότι επεκτείνεται η λίστα με τα προϊόντα που δεν μπορούν να εξαχθούν στη Ρωσία με στόχο να μην έχει το στρατιωτικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου πρόσβαση σε τεχνολογίες – κλειδιά.

Στην κατηγορία αυτή, είπε η κυρία Φον ντερ Λάιεν, περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, και άλλα είδη αεροπορίας ή ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες.

Αν σου άρεσε κάνε