Γαλλία: Πλαφόν 15% στις αυξήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου

Γαλλία: Πλαφόν 15% στις αυξήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:32 Δημιουργία 14/09/22, 20:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Γαλλία θα εντάξει στον προϋπολογισμό του 2023 δαπάνες ύψους 16 δισ. ευρώ προκειμένου να επιβάλει πλαφόν στις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου στο 15% για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

«Οι τιμές θα αυξάνονταν κατά 120% χωρίς τα πλαφόν», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, σε συνέδριο ΜΜΕ στο Παρίσι.

Η γαλλική κυβέρνηση θα συνεχίσει, επίσης, την επιδοματική πολιτική της, με μία εφάπαξ καταβολή 200 ευρώ σε 12 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

«Η ακαθάριστη δαπάνη των πλαφόν στις τιμές ενέργειας το 2023 θα ανέλθει σε 45 δισ. ευρώ», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ και συνέχισε λέγοντας: «Το καθαρό κόστος, όμως, θα είναι 16 δις. ευρώ καθώς οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που ωφελούνται από την εκτίναξη των τιμών στη χονδρική αγορά θα φορολογηθούν για μέρος των υπερκερδών τους με τον μηχανισμό που μπορεί να υιοθετηθεί σε επίπεδο ΕΕ».

Ο κ. Λεμέρ επισήμανε επίσης πως «το συνολικό ποσό για τα φτωχότερα νοικοκυριά θα ανέλθει σε 1,8 δις. ευρώ, ενώ η Γαλλία θα συνεχίσει να προστατεύει τις επιχειρήσεις από την έκρηξη των τιμών ρεύματος. Στις επιχειρήσεις, που είναι πολύ μεγάλες για να ωφεληθούν από το πλαφόν στα τιμολόγια, μπορεί να δοθεί νέα βοήθεια».

«Η Ευρώπη», είπε ο κ. Λεμέρ «πρέπει να αναθεωρήσει γρήγορα τη στήριξή της για τις μεγάλες, ενεργοβόρες εταιρείες, όπως τα χαλυβουργεία και τις επιχειρήσεις αλουμινίου και χημικών, επειδή το σημερινό σύστημα επιδοτήσεων δεν είναι αποτελεσματικό».

Ο κίνδυνος επιβολής δελτίου

Η απειλή της επιβολής δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας εξακολουθεί να επικρέμαται πάνω από τη Γαλλία.

Ο διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου της Γαλλίας, Reseau de Transport d’Electricite, δήλωσε ότι πιθανόν να πρέπει να σημάνει συναγερμό τον χειμώνα για να ζητήσει από τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κυβερνήσεις να μειώσουν την απασχόληση.

Αν σου άρεσε κάνε