Ρωσία: «Βούλιαξαν» τα έσοδα από φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Ρωσία: «Βούλιαξαν» τα έσοδα από φυσικό αέριο και πετρέλαιο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:23 Δημιουργία 13/09/22, 19:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο συρρικνώθηκαν τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας καθώς οι δυτικές κυρώσεις οδήγησαν τη Μόσχα να πουλά πετρέλαιο με έκπτωση και να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η άρνηση παραδοσιακών πελατών της Ρωσίας στην Ευρώπη να αγοράζουν το πετρέλαιό της ανάγκασε τη Μόσχα να πουλά πετρέλαιο στην Ασία σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές της αγοράς, με αποτέλεσμα να μην έχει το πλήρες όφελος από τις υψηλότερες τιμές.

Αν και οι τιμές στην τρέχουσα αγορά φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε ύψος – ρεκόρ τον Αύγουστο, τα έσοδα της Ρωσίας από το αέριο, τα οποία έχουν μικρότερη συμβολή στον προϋπολογισμό (σε σχέση με τα έσοδα από το πετρέλαιο), δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τα χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο.

Τα συνολικά έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα οποία αντιστοιχούν σε πάνω από το ένα τρίτο του κρατικού προϋπολογισμού, μειώθηκαν τον Αύγουστο σε 671,9 δισ. ρούβλια (11,1 δισ. δολάρια), το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Η μείωση σε σχέση με τα έσοδα του Ιουλίου ήταν σχεδόν 13%, ενώ σε σχέση με τα έσοδα τον Αύγουστο του 2021 φθάνει το 3,4% παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου τύπου Urals αυξήθηκαν 10%.

Πλήγμα στα ταμεία του Κρεμλίνου μπορεί να προκληθεί και από το πλαφόν που σχεδιάζει η G7 να επιβάλει στο αργό και τα προϊόντα πετρελαίου της Ρωσίας.

Αν και ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές προς χώρες που επιβάλλουν ένα τέτοιο μέτρο, το πλαφόν θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να κάνει ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις στους εναπομείναντες αγοραστές του πετρελαίου της.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η πτώση των εσόδων από το πετρέλαιο και το αέριο τον Αύγουστο ήταν συνέπεια των κανόνων που ισχύουν για την πληρωμή των φόρων.

Οι ρωσικές εταιρείες παραγωγής πετρελαίου συνήθως πληρώνουν φόρο με βάση τα κέρδη τους (NDD) για το προηγούμενο τρίμηνο τον Απρίλιο, τον Ιούλιο, τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο. Το αποτέλεσμα ήταν ο φόρος NDD να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 306,3 δις. ρουβλιών από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Ιούλιο.

Αν σου άρεσε κάνε