Ουκρανία: Θα απαιτηθούν 350 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμησή της

Ουκρανία: Θα απαιτηθούν 350 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμησή της

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:24 Δημιουργία 09/09/22, 15:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε άμεσες ζημιές άνω των 97 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία μέχρι την 1η Ιουνίου, αλλά η ανοικοδόμηση της χώρας πιθανόν να κοστίσει σχεδόν 350 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης της Ουκρανίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η δοκιμαζόμενη χώρα υπέστη ζημίες ύψους 252 δισ. δολαρίων μέσω των πληγμάτων στην οικονομία και την παραγωγή της χώρας καθώς και τις επιπλέον δαπάνες που συνδέονται με τον πόλεμο, ενώ ο εκτοπισμός του ενός τρίτου των κατοίκων της Ουκρανίας αναμένεται να εκτοξεύσει το ποσοστό φτώχειας στο 21% από το μόλις 2% που ήταν πριν από τον πόλεμο.

Συνολικά, η έκθεση εκτιμά ότι οι ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας ενδεχομένως να φθάσουν τα 349 δισεκ. δολάρια, για την περίοδο μέχρι την 1η Ιουνίου -περίπου 1,6 φορές το εθνικό ΑΕΠ των 200 δισ. δολαρίων το 2021.

Από το ποσό αυτό, τα 105 δισεκ. απαιτούνται βραχυπρόθεσμα για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών όπως η ανοικοδόμηση χιλιάδων κατεστραμμένων σχολείων και πάνω από 500 νοσοκομείων.

Είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη προετοιμασίας για τον επερχόμενο πιθανόν βαρύ χειμώνα με την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών, την αποκατάσταση της θέρμανσης και την αγορά φυσικού αερίου.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι προκαταρκτικές και πιθανόν να αυξηθεί το κόστος όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

«Ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής θα είναι ορατός για γενιές, με οικογένειες εκτοπισμένες και χωρισμένες μεταξύ τους, διαταραχές στην ανθρώπινη ανάπτυξη, καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανατροπή της θετικής πορείας της οικονομίας και του δείκτη φτώχειας», σημειώνεται στην έκθεση.

Ο Άρουπ Μπανέρτζι, ο περιφερειακός διευθυντής του παραρτήματος της Ανατολικής Ευρώπης της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι τα ευρήματα βασίζονται σε μια «πολύ ισχυρή» και διεθνώς αποδεκτή μεθοδολογία και ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Ομάδας των Επτά που είναι προγραμματισμένη για να διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 25 Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο ίδιος, οι αρχικές εκτιμήσεις της Ουκρανίας ότι θα χρειαστούν 750 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της οικονομίας πιθανόν συνάγονται από την έκταση των υλικών και οικονομικών καταστροφών, αλλά δεν είναι σαφής η ακριβής μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για αυτή την εκτίμηση.

Ο Όλεγκ Ούστενκο, ένας ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται δεσμεύσεις από τις δωρήτριες χώρες ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν πέντε δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση κάθε μήνα για όλο τον επόμενο χρόνο.

Ο Μπανέρτζι συμφώνησε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί εξωτερική στήριξη το 2023 εκτός αν υπάρξει «κάποια πραγματικά δραστική αλλαγή στην πορεία του πολέμου».

Ο ίδιος είπε ότι η οικονομία είναι σε «λίγο καλύτερη κατάσταση» από την αναμενόμενη και το ΑΕΠ της χώρας εμφανίζει τώρα συρρίκνωση κατά 30-35% το 2022 αντί για 45% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Αν σου άρεσε κάνε