Βρετανία: Δέσμευση Τρας για πακέτο μέτρων-εξπρές ύψους 120 δισ. ευρώ

Βρετανία: Δέσμευση Τρας για πακέτο μέτρων-εξπρές ύψους 120 δισ. ευρώ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:28 Δημιουργία 07/09/22, 16:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την... παρθενική της εμφάνιση στο κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, έκανε η Λιζ Τρας η οποία δεσμεύθηκε ότι αύριο θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας.

Ειδικότερα, η κυρία Λιζ Τρας μιλώντας στο Κοινοβούλιο επισήμανε τα εξής: «καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα μας δυσκολεύονται με το κόστος ζωής και παλεύουν με τους λογαριασμούς ενέργειας... Αυτός είναι και ο λόγος που, ως πρωθυπουργός, θα αναλάβω άμεσα δράση. Για να βοηθήσω τους ανθρώπους με το κόστος των λογαριασμών ενέργειας τους».

Οπως διευκρίνισε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανία το σχετικό πακέτο μέτρων θα το ανακοινώσει αύριο εντός της βουλής. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν, μεταξύ των άλλων, στα μέτρα αυτά να προβλέπεται και το πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου κατά 80%, μια αύξηση που θα πλήξει όλα τα νοικοκυριά της χώρας αλλά κυρίως τα χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.

Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων το οποίο εκτιμάται ότι θα στοιχίσει στο βρετανικό κράτος πάνω από 120 δισ. ευρώ, ποσό που η εκτιμάται ότι θα καλυφθεί με πρόσθετο δανεισμό από την κυβέρνηση.

Στον αντίποδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ ζήτησε «περισσότερη δικαιοσύνη στις φορολογικές περικοπές». Υποστήριξε πως η κυρία Τρας έχει επιλέξει να μειώσει τους φόρους στις τράπεζες σημειώνοντας παράλληλα πως, ενώ οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας εκτιμάται ότι θα αποκομίσουν 170 δισ. στερλίνες υπερκέρδη τα επόμενα δύο χρόνια, «οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την αύξηση του κόστους ζωής», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σερ Στάρμερ.

Στο μεταξύ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβούλιου με βασικό αντικείμενο συζήτησης τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής και της ραγδαίας ανόδου των τιμών ενέργειας.

Αν σου άρεσε κάνε