Ανοιχτή απειλή Πούτιν: «Η Ευρώπη θα παγώσει σαν την ουρά του λύκου»

Ανοιχτή απειλή Πούτιν: «Η Ευρώπη θα παγώσει σαν την ουρά του λύκου»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:59 Δημιουργία 07/09/22, 13:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε ανοιχτά ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης εάν επιβληθούν πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της χώρας του.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην πόλη Βλαδιβοστόκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις για ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι «ανόητες» και θα οδηγήσουν σε υψηλότερες παγκόσμιες τιμές και οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη.

Η Ρωσία θα αποχωρούσε από τις συμβάσεις προμηθειών της εάν η Δύση προχωρούσε με τα σχέδιά της, σημείωσε ο Πούτιν.

«Θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με τα συμβόλαια; Ναι, δεν θα τις εκπληρώσουμε. Δεν θα παρέχουμε απολύτως τίποτα εάν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας» τόνισε ο Πούτιν.

«Δεν θα προμηθεύσουμε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης – δεν θα προμηθεύσουμε τίποτα», υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος και συνέχισε με μια ατάκα από ένα διάσημο ρωσικό παραμύθι: «Θα μας έμενε μόνο ένα πράγμα να κάνουμε: όπως στο διάσημο ρωσικό παραμύθι, θα καταδικάζαμε την ουρά του λύκου να παγώσει» πρόσθεσε.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, τον κορυφαίο εξαγωγέα φυσικού αερίου και σιταριού στον κόσμο. Η Ευρώπη συνήθως εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι η Γερμανία και οι ίδιες οι δυτικές χώρες ευθύνονται για τη μη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 και ότι η Ουκρανία και η Πολωνία αποφάσισαν μόνες τους να κλείσουν άλλες διαδρομές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει χειμερινή κρίση καυσίμων και αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας αφού η Gazprom (GAZP.MM) ανέστειλε πλήρως την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, αφού είπε ότι βρήκε διαρροή λαδιού κινητήρα κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης.

Αν σου άρεσε κάνε