Λιζ Τρας: «Θα αντιμετωπίσω με γενναιότητα την ενεργειακή κρίση»

Λιζ Τρας: «Θα αντιμετωπίσω με γενναιότητα την ενεργειακή κρίση»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:37 Δημιουργία 06/09/22, 19:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την πρώτη της ομιλία ως πρωθυπουργός της Βρετανίας απηύθυνε σήμερα η Λιζ Τρας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, επισημαίνοντας ότι έχει ένα «γενναίο σχέδιο» για το μέλλον της χώρας.

«Θα αντιμετωπίσω με αμεσότητα την ενεργειακή κρίση», τόνισε η Λιζ Τρας, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως σκοπεύει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με απλησίαστους λογαριασμούς, λαμβάνοντας μάλιστα δράση από αυτή την εβδομάδα.

Επιπλέον, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι θα διασφαλίσει τις ενεργειακές προμήθειες της χώρας στο μέλλον καθώς και ότι οι πολίτες θα λαμβάνουν τις υγειονομικές υπηρεσίες που χρειάζονται.

Με μπαστούνι η Ελισάβετ

Σημειώνεται ότι η Τρας έγινε επίσημα η νέα πρωθυπουργός της χώρας μετά από συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο Μπάλμοραλ.

Όπως φάνηκε από φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η βασίλισσα κρατούσε μπαστούνι κατά την υποδοχή της νέας ηγέτιδας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μονάρχης «έσπασε» την παράδοση, καθώς υποδέχθηκε τον απερχόμενο πρωθυπουργό και στη συνέχεια την διάδοχό του στο κάστρο της στη Σκωτία και όχι στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπως είχε κάνει όλες τις προηγούμενες φορές, λόγω των κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός που διορίζει η βασίλισσα Ελισάβετ και η τρίτη γυναίκα, μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι. Ο πρώτος πρωθυπουργός της Βρετανίας που υπηρέτησε επί βασιλείας της Ελισάβετ ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος διορίστηκε το 1952.

«Πάγωμα» των λογαριασμών ενέργειας

Η Τρας σχεδιάζει να παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών στο τρέχον επίπεδο για τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα, που πληρώνονται από δάνεια στηριζόμενα από την κυβέρνηση σε προμηθευτές ενέργειας, ανέφερε την Τρίτη το BBC.

«Οι εταιρείες ενέργειας θα συνάπτουν δάνεια με εγγύηση της κυβέρνησης για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της τιμής χονδρικής και της σταθερής τιμής που χρεώνουν στους πελάτες», ανέφερε το BBC.

Αν σου άρεσε κάνε