Κομισιόν για δηλώσεις Ερντογάν: «Να απέχει η Τουρκία από την κλιμακούμενη ρητορική»

Κομισιόν για δηλώσεις Ερντογάν: «Να απέχει η Τουρκία από την κλιμακούμενη ρητορική»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:23 Δημιουργία 05/09/22, 15:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσαν οι πρόσφατες ιταμές προκλήσεις και απειλές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας.

Κληθείς να σχολιάσει στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο κάλεσε την Τουρκία να απέχει από την επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Στάνο έχει ως εξής: «Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές».

«Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίαε είχε εξαπολύσει θρασύτατες απειλές κατά της Ελλάδας μιλώντας σε εκδήλωση από τη Σαμψούντα.

«Και ένα βράδυ μπορεί να έρθουμε ξαφνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο «Σουλτάνος», καλώντας ταυτόχρονα τη χώρα μας «να κοιτάξει την ιστορία της», καθώς όπως ισχυρίζεται θα είναι «πολύ βαρύ το τίμημα αν το παρακάνει».

Έκανε μάλιστα και αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή: «Μην ξεχνάτε τι πάθατε στη Σμύρνη», ήταν τα λόγια του.

Τέλος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στέλνουν όπλα και μαχητικά στην Ελλάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Ερντογάν έχουν ως εξής:

«Αυτή η νεολαία πέτυχε τη νίκη στον εθνικό αγώνα πριν από έναν αιώνα και έριξε τον εχθρό στη θάλασσα.

Πρέπει να ξέρουμε καλά ποιος είναι φίλος μας και ποιος είναι εναντίον μας. Αυτή η Αμερική στέλνει όπλα στην Αλεξανδρούπολη, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Στέλνει αεροπλάνα; Προσπαθεί να μας απειλήσει με τα S-300 από εκεί;

Εσύ Έλληνα για κοίτα την ιστορία. Κοίτα πίσω στην ιστορία. Αν πάτε πολύ παραπέρα, το τίμημα θα είναι βαρύ, βαρύ. Έχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη! Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη!

Δεν μας αφορά αν εισβάλετε στα νησιά κτλ. Όταν έρθει η στιγμή, η ώρα θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξέρετε,λέμε, "Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ"».

Αν σου άρεσε κάνε