Η Λιζ Τρας τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας με ποσοστό 57,4%

Η Λιζ Τρας τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας με ποσοστό 57,4%

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:53 Δημιουργία 05/09/22, 15:01
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Λιζ Τρας, είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας, καθώς όπως ανακοινώθηκε διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Στην ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, η Λιζ Τρας εξασφάλισε 81.326 ψήφους (το 57,4%), έναντι 60.399 ψήφων (42,6%).

Η νέα ηγέτης των Τόρις κληρονομεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να αναλάβει επισήμως την πρωθυπουργία αύριο Τρίτη.

Η Λιζ Τρας αναδείχτηκε με το μικρότερο περιθώριο νίκης από τότε που τα μέλη των Τόρις άρχισαν να επιλέγουν τους ηγέτες τους. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε πάρει το 66,4% των ψήφων το 2019, ο Ντέιβιντ Κάμερον το 67,6% το 2005 και ο Ιάν Ντάνκαν Σμιθ το 60,7% το 2001.

Μείωση φόρων, αύξηση της ανάπτυξης

Η νέα πρωθυπουργός υποσχέθηκε «τολμηρό σχέδιο» για την μείωση των φόρων και την αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω κρίσης του κόστους διαβίωσης.

«Θα εφαρμόσω ένα τολμηρό σχέδιο για την μείωση των φόρων και την αύξηση της ανάπτυξης της οικονομίας μας», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της νίκης της επί του Ρίσι Σουνάκ, υποσχόμενη επίσης να αντιμετωπίσει την έκρηξη των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τα «μακροπρόθεσμα» προβλήματα της τροφοδοσίας σε ενέργεια.

Υπό τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς

Χτίζοντας σταδιακά το όνομά της στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας και έχοντας υπηρετήσει σε καίριες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς, πιο πολιτικά δυνατή και δημοφιλής από ποτέ, η Λις Τρας γίνεται η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας.

Γεννημένη στις 26 Ιουλίου του 1975, η Μαίρη Ελίζαμπεθ Τρας προέρχεται από οικογένεια που υποστηρίζει τους Εργατικούς. Ο πατέρας της είναι καθηγητής καθαρών μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Λιντς ενώ η μάνα της ήταν νοσοκόμα, καθηγήτρια και μέλος του Κινήματος για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό.

Γεννήθηκε στην Οξφόρδη της Αγγλίας και μεγάλωσε στο Ρένφριουσαϊρ της Σκωτίας, ενώ έζησε και για έναν χρόνο στον Καναδά. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά (PPE) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έλαβε πτυχίο το 1996. Μέχρι τότε υποστήριζε πολιτικά τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και υποστήριζε τη νομιμοποίηση της κάνναβης και την κατάργηση της μοναρχίας.

Πριν ενασχοληθεί με την πολιτική η Λιζ Τρας εργάστηκε στην Shell και στην πρώην εταιρεία Cable & Wireless plc. Η πρώτη της εκλογική αναμέτρηση ήρθε το 2001 όταν βγήκε δεύτερη στις εκλογές του Χεμσγουόρθ του Δυτικού Γιόρκσαϊρ με τους Συντηρητικούς. Προσπάθησε να εκλεγεί βουλευτής και στις εκλογές του 2005, κάτι που κατάφερε εν τέλει στις εκλογές του 2010, στην εκλογική περιφέρεια του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ.

Στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον το 2012, η Λιζ Τρας τοποθετήθηκε στο υπουργείο Παιδείας στην τρίτη κατά σειρά θέση ως Κοινοβουλευτική Αναπληρώτρια Γραμματέας, ενώ δύο χρόνια αργότερα το 2014 ανέλαβε το πρώτο της χαρτοφυλάκιο ως υπουργός Περιβάλλοντος.

Αν σου άρεσε κάνε