Ο Σολτς ζητάει σταδιακή κατάργηση του βέτο στις αποφάσεις εξωτερική και φορολογική πολιτική

Ο Σολτς ζητάει σταδιακή κατάργηση του βέτο στις αποφάσεις εξωτερική και φορολογική πολιτική

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:07 Δημιουργία 29/08/22, 14:01
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Υπέρ της λήψης αποφάσεων κατά πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για θέματα εξωτερικής και φορολογικής πολιτικής τάσσεται ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, προκειμένου να μην παραλύσει η ΕΕ από τα βέτο που θέτουν χώρες καθώς πρόκειται να δεχθεί νέα μέλη.

Στο γραπτό κείμενο ομιλίας που θα κάνει σήμερα στην Πράγα, ο Ολαφ Σολτς υπογράμμισε τη δέσμευση της Γερμανίας για τη διεύρυνση της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Ουκρανία, η Μολδαβία και τελικά και η Γεωργία πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ.

Ωστόσο, «σε αυτή τη διευρυμένη ΕΕ, οι διαφορές μεταξύ των χωρών – μελών της θα αυξηθούν», ανέφερε ο Σολτς. «Οπου απαιτείται σήμερα ομοφωνία, ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει μία μεμονωμένη χώρα το βέτο της και να εμποδίσει όλες τις υπόλοιπες να προχωρήσουν, αυξάνεται με κάθε πρόσθετο κράτος – μέλος», πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό πρότεινα μία σταδιακή μετάβαση σε λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία στην κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στη φορολογική πολιτική –γνωρίζοντας πλήρως ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο και στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Η λήψη πλειοψηφικών αποφάσεων θα μπορούσε να ξεκινήσει σε τομείς, όπου είναι ιδιαίτερα σημαντικά να μιλάμε με μία φωνή, όπως στην πολιτική για τις κυρώσεις ή σε ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Σολτς ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μία δεσμευτική συμφωνία των χωρών της ΕΕ για το πόσο θα μειώσουν τα υψηλά επίπεδα του χρέους τους.

«Η συμφωνία αυτή πρέπει να είναι δεσμευτική, να διευκολύνει την ανάπτυξη και να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη», τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε