Το Ισραήλ αύξησε την παραγωγή φυσικού αερίου και ετοιμάζεται για εξαγωγές στην Ε.Ε.

Το Ισραήλ αύξησε την παραγωγή φυσικού αερίου και ετοιμάζεται για εξαγωγές στην Ε.Ε.

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:11 Δημιουργία 24/08/22, 17:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η παραγωγή φυσικού αερίου του Ισραήλ αυξήθηκε κατά 22% το πρώτο εξάμηνο του 2022 και η κυβέρνηση Μπένετ σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές της στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζει την οξύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Η ισραηλινή παραγωγή αυξήθηκε στα 10,85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον τελευταίο χρόνο, με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε περίπου 42% του συνόλου, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας. Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στην παραγωγή από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν, στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα έσοδα του Ισραήλ από τους υδρογονάνθρακες αυξήθηκαν περίπου κατά 50% φτάνοντας τα 253 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Ιούνιο, το Ισραήλ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Αίγυπτο και την ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής παραγωγής και των εξαγωγών φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο θα αποστέλλεται στην Αίγυπτο και στη συνέχεια θα εξάγεται στην ΕΕ. Η υπουργός Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ είπε ότι η αυξημένη παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του έτους θα βοηθήσει το Ισραήλ να διαθέσει περισσότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ , στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η παραγωγή πιθανότατα θα αυξηθεί μόλις ξεκινήσει η εξόρυξη και στην θαλάσσια περιοχή Καρίς, η οποία όμως διεκδικείται και από τον Λίβανο. Η εταιρεία Energian Plc, η οποία κατέχει τα δικαιώματα στο κοίτασμα Καρίς, σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου τον επόμενο μήνα αφού λάβει διαβεβαιώσεις ασφαλείας από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι αρχικές ροές στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν αναμένεται να είναι σημαντικές, αλλά θα μπορούσαν να παρέχουν στην Ευρώπη μέρος του φυσικού αερίου που χρειάζεται, καθώς η παραγωγή του Ισραήλ θα αυξάνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.

Η βιομηχανία φυσικού αερίου του Ισραήλ έχει αλλάξει το τοπίο στη χώρα, καθώς αποφέρει πολλά δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία από το 2004. Η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύουν την πορεία της χώρας προς μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία.

Αν σου άρεσε κάνε