Τσαβούσογλου: «Λύση στην Ανατολική Μεσόγειο η δίκαιη κατανομή των εσόδων»

Τσαβούσογλου: «Λύση στην Ανατολική Μεσόγειο η δίκαιη κατανομή των εσόδων»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:40 Δημιουργία 23/08/22, 16:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το οικόπεδο «Κρόνος» στην Ανατολική Μεσόγειο ανοικτά της Κύπρου, όπου η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL εντόπισε κοίτασμα φυσικού αερίου δεν βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «δεν τους επιτρέπουμε να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας σε κάθε περίπτωση. Οι εργασίες γεώτρησης και οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η δίκαιη κατανομή των εσόδων. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες τόσο στον ΟΗΕ, όσο και στην ΕΕ για αυτό το θέμα. Η "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου" (ΤΔΒΚ) επανέλαβε τις συστάσεις μας ξανά και ξανά. Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι, αντί να μοιράζονται δίκαια (τους πόρους), προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της "ΤΔΒΚ" και της Τουρκίας, στηριζόμενοι στην ΕΕ. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «πολιτική ψευδών» της Ελλάδας, την οποία -όπως είπε- πρέπει να εγκαταλείψει.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που έδωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο γεύμα στην Κωνσταντινούπολη. «Όσα συζητήθηκαν στο γεύμα είναι προφανή. Είπαμε να μην εμπλέκουμε τρίτες χώρες, οι διαπραγματεύσεις να είναι επικεντρωμένες στην εξεύρεση λύσης, ας είμαστε σε διάλογο. Πέρασε μια εβδομάδα και άρχισε η προπαγάνδα κατά της Τουρκίας».

Επανέλαβε επίσης τις τουρκικές κατηγορίες κατά της Ελλάδας περί παραβίασης των δικαιωμάτων των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» και του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές. Θα πρέπει να υπολογίσουν τι έχουν να κερδίσουν εάν συνεργαστούν και αντιθέτως τι θα χάσουν εάν δεν συνεργαστούν. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, είναι ανώφελο εμείς να υποχωρήσουμε» δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Η ανακοίνωση για το κοίτασμα

Οι εταιρείες ΕΝΙ και Total Energies ανακοίνωσαν, χτες Δευτέρα, «σημαντική ανακάλυψη» στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου. Όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες.

Το κοίτασμα ονομάσθηκε Κρόνος-1 και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

Σημειώνεται ότι στο οικόπεδο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εγείρει ανυπόστατες διεκδικήσεις η Τουρκία, ισχυριζόμενη ότι τμήμα του προς το Βορρά βρίσκεται εντός της δικής της ΑΟΖ. Τους τελευταίους μάλιστα μήνες πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν, ότι η Τουρκία θα έστελνε το πλωτό της γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στο οικόπεδο 6, κάτι που δεν έπραξε τελικά και το έστειλε για έρευνες 55 χιλιόμετρα ανοικτά των νότιων ακτών της.

Αν σου άρεσε κάνε