Κίνα: Ρεύμα με το δελτίο λόγω καύσωνα και έλλειψης νερού

Κίνα: Ρεύμα με το δελτίο λόγω καύσωνα και έλλειψης νερού

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:04 Δημιουργία 16/08/22, 11:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Όπως μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης, στην επαρχία Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τακτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες μέρες, γεγονός που προκαλεί σχεδόν συστηματική χρήση κλιματισμού στην περιοχή αυτή των 84 εκατομμυρίων κατοίκων.

Για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται, η Σετσουάν εξαρτάται κατά 80% από τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Ωστόσο τα υδάτινα ρεύματα στην περιοχή πλήττονται από ξηρασία, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υδάτινων Πόρων.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας, 19 πόλεις της επαρχίας έδωσαν εντολή στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή και μεταδόθηκε από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Το μέτρο αυτό που θα ισχύσει ως το Σάββατο δεν αφορά τους ιδιώτες.

Ορισμένες επιχειρήσεις μπορούν ωστόσο να λειτουργούν με περιορισμένη δυναμικότητα για να καλύπτουν ειδικές ανάγκες.

Η Σετσουάν είναι μια σημαντική περιοχή στην Κίνα όσον αφορά την παρασκευή λιθίου, μέταλλο που χρησιμοποιείται στις ηλεκτρικές μπαταρίες.

Εργοστάσιο που εκμεταλλεύεται ο ταϊβανέζικος τεχνολογικός κολοσσός Foxconn, που είναι ο κύριος προμηθευτής της αμερικανικής Apple, ανέστειλε κυρίως την παραγωγή του.

Λόγω των περιορισμών η παραγωγή λιθίου αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 1.200 τόνους, γεγονός το οποίο οδηγεί σε άνοδο των τιμών του ανθρακικού λιθίου, δήλωσε στο AFP η αναλύτρια Σούζαν Τσου, της εξειδικευμένης εταιρείας Rystad Energy.

Οι παράκτιες επαρχίες Τζεζιάνγκ και Τζιανγκσού στην ανατολική Κίνα όπως και η Ανχούι, επίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επέβαλαν και αυτές την παροχή με το δελτίο ηλεκτρικού ρεύματος για τους επαγγελματίες.

Η Κίνα εξέδωσε εκ νέου χθες, Δευτέρα, κόκκινο συναγερμό λόγω των θερμοκρασιών καύσωνα σε αρκετές περιοχές.

Τα κύματα υψηλών θερμοκρασιών εν μέσω του καλοκαιριού δεν αποτελούν ασυνήθιστο φαινόμενο στην Κίνα, ιδιαίτερα στο δυτικό και το νότιο τμήμα της.

Ωστόσο δείχνουν να γίνονται πιο ισχυρά τα τελευταία χρόνια με την κλιματική απορρύθμιση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αν σου άρεσε κάνε