Σερί υποψηφιοτήτων στην ...κούρσα για τη διαδοχή Τζόνσον

Σερί υποψηφιοτήτων στην ...κούρσα για τη διαδοχή Τζόνσον

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:32 Δημιουργία 11/07/22, 10:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ολοένα και περισσότερα ονόματα υποψηφίων για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον, μετά την παραίτησή του, έρχονται στο φως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Μεταξύ αυτών, και ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς θα τεθεί υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Βρετανό πρωθυπουργό, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times, μπαίνοντας στην κούρσα.

Ο Γκραντ απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών, αλλά αν κερδίσει θα εκδώσει έναν έκτακτο προϋπολογισμό μέσα στις πρώτες 100 ημέρες για να μειώσει τους φόρους για τους πιο ευάλωτους και να παράσχει κρατική υποστήριξη σε εταιρείες με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας, ανέφεραν οι Sunday Times σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας σήμερα.

«(...) Πρέπει να είμαστε μια στρατηγική κυβέρνηση, νηφάλια στην ανάλυσή της και να μην κυνηγάμε το επόμενο πρωτοσέλιδο», ανέφερε ο Σαπς στην εφημερίδα.

Η Sunday Times ανέφερε ότι στόχος του Σαπς ήταν να αντιμετωπίσει την κρίση κόστους ζωής και να ανοικοδομήσει τη βρετανική οικονομία, ώστε να είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη μέχρι το 2050.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ναντίμ Ζαχάουι θα θέσει επίσης υποψηφιότητα, να διαδεχθεί τον Τζόνσον στην πρωθυπουργία, σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard.

"Ο στόχος μου είναι ο εξής απλός: να προσφέρω τις ευκαιρίες που δόθηκαν στη γενιά μου, σε όλους τους Βρετανούς, όποιοι κι αν είστε και από όπου κι αν προέρχεστε.... Να σταθεροποιήσω την οικονομία", ανέφερε ο Ζαχάουι σύμφωνα με την εφημερίδα.

Την υποψηφιότητά τους, ανακοίνωσαν και οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και πρώην υπουργοί Υγείας Τζέρεμι Χαντ και Σάτζιντ Τζάβιντ, μέσω συνεντεύξεων στην εφημερίδα The Telegraph.

Τόσο ο, υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε, Χαντ, ο οποίος ηττήθηκε από τον Τζόνσον στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019, όσο και ο Τζάβιντ, δήλωσαν ότι αν αναλάβουν την πρωθυπουργία θα μειώσουν τον εταιρικό φόρο στο 15%. Ο Τζάβιντ είπε επίσης ότι θα καταργήσει την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που αποφασίστηκε τον Απρίλιο.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο γιατί θέλω να το κάνω», δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ στην Telegraph αναφερόμενος στην απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα. «Είναι επειδή πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, να αναπτύξουμε την οικονομία και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», τόνισε.

Ο Πακιστανός μουσουλμάνος, Σάτζιντ Τζάβιντ, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην προχωρήσουμε σε φορολογικές περικοπές».

Υποψήφια για τη «θέση Τζόνσον», θα είναι η υφυπουργός Εμπορίου της Βρετανίας -και πρώην... βοηθός μάγου, Πένι Μόρντοντ.

"Η ηγεσία μας πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αφορά λιγότερο τον ηγέτη και περισσότερο το πλοίο", ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η 49χρονη.

Τέλος, την υποψηφιότητά της για τη διαδοχή του πρωθυπουργού. ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής και η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας -πάντα πιστή στον απερχόμενο πρωθυπουργό, Λιζ Τρας.

«Θα δώσω τη μάχη σε αυτήν την εκλογική διαδικασία ως συντηρητική και θα κυβερνήσω ως συντηρητική», τόνισε η κυρία Τρας, 46 ετών, σε άρθρο της στις στήλες της εφημερίδας Daily Telegraph. Προστέθηκε σε άλλους εννέα υποψηφίους στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, δεδομένου ότι αυτό είναι το κόμμα που διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Αν σου άρεσε κάνε