Πιο «καθαρή θέση» ζητά από τη Γερμανία ο Ζελένσκι

Πιο «καθαρή θέση» ζητά από τη Γερμανία ο Ζελένσκι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:59 Δημιουργία 14/06/22, 09:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε χθες βράδυ ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να υιοθετήσει πιο καθαρή θέση στον πόλεμο της χώρας του με τη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε ο καγκελάριος Σολτς να μας καθησυχάσει ότι η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία. Αυτός και η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσουν», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Το Βερολίνο δεν πρέπει να αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στη σχέση του με την Ουκρανία και αυτή με τη Ρωσία, έκρινε ακόμη ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

«Η Γερμανία άρχισε παραδόσεις όπλων αργότερα από τις γειτονικές μας χώρες. Αυτό είναι γεγονός», είπε με καταγγελτικό τόνο ο κ. Ζελένσκι. Στην αρχή, η Γερμανία και η Γαλλία υποστήριζαν την Ουκρανία μόνο πολιτικά και ρητορικά, στηλίτευσε.

Νωρίτερα χθες, ο καγκελάριος Σολτς απέρριψε τις επικρίσεις πως η Γερμανία στέλνει με υπερβολική βραδύτητα βαριά όπλα στο Κίεβο. «Θα παραδώσουμε όλα τα όπλα που έχουμε εγκρίνει», διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς, υπενθυμίζοντας πως θα πρέπει προτού παραδοθούν να περάσουν από εκπαίδευση οι ουκρανοί μελλοντικοί χειριστές τους.

Πρόκειται «για βαρύ οπλισμό. Πρέπει να είσαι λοιπόν σε θέση να τον χρησιμοποιήσεις, πρέπει να εκπαιδευτείς γι’ αυτό», είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι ουκρανοί στρατιωτικοί περνούν από εκπαίδευση στη γερμανική επικράτεια στον χειρισμό των οπλικών συστημάτων που θα παραλάβουν.

Νωρίτερα χθες, οι υπηρεσίες του κ. Σολτς απέφυγαν να επιβεβαιώσουν –ή να διαψεύσουν– την πληροφορία ότι ο καγκελάριος θα ταξιδέψει στο Κίεβο μεθαύριο Πέμπτη μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, στο «ανθρώπινο κόστος» της μάχης για τη Σεβεροντονιέτσκ, πόλη στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, είναι «τρομακτικό», αναφέρθηκε χθες, Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους τις τελευταίες ημέρες, χωρίς πάντως σύμφωνα με το Κίεβο να την έχουν καταλάβει πλήρως.

«Το ανθρώπινο κόστος αυτής της μάχης είναι πολύ υψηλό για εμάς. Είναι απλά τρομακτικό», είπε ο κ. Ζελένσκι στο καθημερινό βραδινό διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς, που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Η μάχη του Ντονμπάς θα παραμείνει σίγουρα στη στρατιωτική ιστορία ως μια από τις πιο σφοδρές στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

«Ως και 100 ουκρανοί στρατιώτες» σκοτώνονται και «500 τραυματίζονται καθημερινά» στις μάχες με τον ρωσικό στρατό, δήλωνε την περασμένη Πέμπτη ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Ο κ. Ζελένσκι από την πλευρά του δήλωνε την 1η Ιουνίου ότι ο στρατός του χάνει «από 60 ως 100» στρατιώτες την ημέρα.

«Είμαστε αντιμέτωπο με το απόλυτο κακό», είπε χθες βράδυ. Προτού προσθέσει: «δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να προελάσουμε και να απελευθερώσουμε τη χώρα μας», καθώς οι περιοχές στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα τους που κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «αποκλειστεί από τον πολιτισμό» καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν κόψει «όλες τις επικοινωνίες» με τον έξω κόσμο.

Ο κ. Ζελένσκι για ακόμη μια φορά ζήτησε από τους Δυτικούς να προμηθεύσουν με «περισσότερα όπλα» τον ουκρανικό στρατό, την ώρα που οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Σεβεροντονιέτσκ και συνεχίζουν να σφυροκοπούν το ουκρανικό πυροβολικό.

Νωρίτερα χθες ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, δήλωνε ότι το «70-80% της πόλης» έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων και ότι «οι τρεις γέφυρες» που συνδέουν τη Σεβεροντονιέτσκ με τη δίδυμή της πόλη Λισιτσάνσκ έχουν πλέον«καταστραφεί».

Αν σου άρεσε κάνε