Ουκρανικό: Έγκριση της Παγκόσμιας Τράπεζας για επιπλέον βοήθεια 1,49 δισ δολαρίων

Ουκρανικό: Έγκριση της Παγκόσμιας Τράπεζας για επιπλέον βοήθεια 1,49 δισ δολαρίων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:09 Δημιουργία 08/06/22, 15:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε χθες Τρίτη επιπρόσθετη χρηματοδότηση 1,49 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία, για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να καταβάλει τους μισθούς των δημοσίων λειτουργών και των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Η νέα χρηματοδότηση αυξάνει σε πάνω από 4 δισεκ. δολάρια τις χορηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Κίεβο.

Την 8η Μαρτίου, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χορήγηση χρηματοδότησης τριών δισεκ. δολαρίων και την άμεση εκταμίευση 489 εκατ. δολαρίων.

Έχουν εκταμιευθεί ως αυτό το στάδιο ποσό σχεδόν 2 δισεκ. δολαρίων, διευκρίνισε η Παγκόσμια Τράπεζα στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πρόσθεσε ότι η νέα χρηματοδότηση έχει τριτεγγυήτριες χώρες τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Δεν ξεκαθάρισε αν πρόκειται για δωρεά ή δανεισμό.

Ανέφερε πάντως ότι σκοπός της χορήγησης είναι να ωφεληθούν «οι απλοί πολίτες» και ότι η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε τομείς όπως «η ύδρευση, η αποχέτευση, η θέρμανση, η ηλεκτροδότηση, η ενεργειακή αποδοτικότητα, το οδικό δίκτυο, η κοινωνική προστασία, η παιδεία και η υγεία».

Η διατήρηση των ουκρανικών κυβερνητικών θεσμών σε λειτουργία θα αποτελέσει «το θεμέλιο της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης».

Ο στρατός της Ρωσίας προχώρησε σε εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου. Ο πόλεμος βύθισε τη χώρα σε ύφεση και ανάγκασε εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε