Ουκρανικό: Ξεκινά η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου

Ουκρανικό: Ξεκινά η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:05 Δημιουργία 12/05/22, 09:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την έναρξη της πρώτης δίκης για εγκλήματα πολέμου, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας, για την υπόθεση Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται για τη δολοφονία αμάχου.

Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελέα Iryna Venediktova, πρόκειται για τον 21χρονο στρατιώτη Vadim Shishimarin, μέλος της επίλεκτης 4ης Μεραρχίας Tank Guards, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση. Τα επίμαχα γεγονότα έλαβαν χώρα στις 28 Φεβρουαρίου στην πόλη Τσουπαχίβκα, ένα χωριό στην περιοχή Σούμι περίπου 180 μίλια ανατολικά του Κιέβου.

Σύμφωνα με την προανακριτική έρευνα, ο Shishimarin και τέσσερις συνάδελφοί του, διαφεύγοντας από επίθεση των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων, πυροβόλησαν και κατέσχεσαν ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποίησαν για να οδηγήσουν στο χωριό. Στο δρόμο είδαν έναν άνδρα να μιλάει στο τηλέφωνο, ενώ περπατούσε με το ποδήλατό του στο πεζοδρόμιο.

Η Venediktova είπε ότι ένας από τους άλλους στρατιώτες διέταξε τον Shishimarin να σκοτώσει τον άμαχο «ώστε να μην τους αναφέρει στους Ουκρανούς». Οι ερευνητές λένε ότι ο Shishimarin πυροβόλησε με καλάσνικοφ πολλές φορές από το παράθυρο του αυτοκινήτου, χτυπώντας τον άοπλο 62χρονο στο κεφάλι. «Ο άνδρας πέθανε επί τόπου μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του», πρόσθεσε.

Είπε ότι οι εισαγγελείς έχουν συγκεντρώσει «αρκετά στοιχεία για τη συμμετοχή του σε παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου σε συνδυασμό με φόνο εκ προμελέτης», για την οποία ο Shishimarin αντιμετωπίζει είτε 10-15 χρόνια φυλάκιση, είτε ισόβια κάθειρξη.

«Ξεκινάμε μια δίκη όχι ερήμην, αλλά απευθείας με το άτομο που σκότωσε έναν άμαχο, και αυτό είναι έγκλημα πολέμου» σημείωσε. Η Βενεντίκτοβα είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει διαπράξει σχεδόν 10.000 εγκλήματα πολέμου από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΕΡΤ, npr.org

Αν σου άρεσε κάνε