Συνεχίζεται το ρωσικό «σφυροκόπημα» στο Αζοφσταλ

Συνεχίζεται το ρωσικό «σφυροκόπημα» στο Αζοφσταλ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:54 Δημιουργία 10/05/22, 09:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 100 άμαχοι.

Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν κλιμάκωση των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα, σφοδρές μάχες μαίνονται στο Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την ομιλία του, τη Δευτέρα (9/5), επιχείρησε να προσομοιάσει την εισβολή στην Ουκρανία με τη νίκη του ρωσικού στρατού, επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περίπου εκατό άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πολιορκούμενο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας (9/5) πως στον αχανή χώρο των εγκαταστάσεων βρίσκονται άμαχοι, πέρα από τους 100.000 κατοίκους σε άλλους τομείς της πόλης, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.


«Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ποιοι ανάμεσά τους θέλουν να φύγουν από την πόλη», λιμάνι στρατηγικής σημασίας στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, είπε ο κ. Κιριλένκο, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Την ίδια ώρα, ένας από τους Ουκρανούς μαχητές που βρίσκονται στο χαλυβουργείο της Μαριούπολης δήλωσε τη Δευτέρα (9/5) ότι εξακολουθούν να υπερασπίζονται την πόλη. Ο Βαλερι Παντιτέλ, ο οποίος είναι επικεφαλής των συνοριοφυλάκων στην περιοχή του Ντονέτσκ, είπε ότι οι μαχητές «κάνουν τα πάντα για να κάνουν περήφανους αυτούς που υπερασπίζονται την πόλη στο μέλλον».
Στην ομιλία του σε βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εθνική υπηρεσία συνοριοφυλάκων, ο Παντιτέλ είπε ότι μεταξύ των μαχητών περιλαμβάνονται συνοριοφύλακες, στρατιώτες, εθνική αστυνομία και μέλη της εθνικής φρουράς.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ διαβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο πως όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του εργοστασίου απομακρύνθηκαν από την Αζοφστάλ.
Η εγκατάσταση είναι ο τελευταίος τομέας της πόλης που δεν έχει καταληφθεί ακόμη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σφυροκοπούνται περιοχές στο Ντονμπάς – Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό κατά την επίσκεψη Σαρλ Μισέλ

Σφοδρές μάχες μαίνονται στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν αρκετές περιοχές. Τρεις πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό, την ώρα που πραγματοποιούσε επίσκεψη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο, ενώ στο Χάρκοβο, οι ουκρανικές δυνάμεις, αποκρούουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

«Τρεις πύραυλοι Dagger εκτοξεύτηκαν από ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22. Επλήγησαν τουριστικές υποδομές. Πέντε κτίρια καταστράφηκαν. Η φωτιά κατασβέσθηκε, δύο άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», αναφέρει το μήνυμα του δημοτικού συμβουλίου της Οδησσού στο Telegram.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ είχε υποχρεωθεί να μπει σε καταφύγιο εξαιτίας πυραυλικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Οδησσό.

«Το Κρεμλίνο θέλει να καταστείλει το πνεύμα ελευθερίας και δημοκρατίας σας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα το πετύχει ποτέ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ώρες μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Μόσχα και την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τη νίκη του σοβιετικού στρατού απέναντι στη ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν σου άρεσε κάνε