Ευρωπαϊκή «ανακούφιση» με τη μεγάλη νίκη Μακρόν

Ευρωπαϊκή «ανακούφιση» με τη μεγάλη νίκη Μακρόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:10 Δημιουργία 25/04/22, 09:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ικανοποίηση και ανακούφιση για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπου επανεξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζει το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου, με εμφανή ωστόσο ανησυχία αρκετών σχολιαστών για την επόμενη μέρα.

«Ο Μακρόν κερδίζει, όμως έχει λίγους λόγους να το γιορτάζει», συνοψίζει η εφημερίδα Bild σε σχόλιό της και εξηγεί ότι «πολλοί στην Ευρώπη έβγαλαν έναν αναστεναγμό ανακούφισης με το αποτέλεσμα, ωστόσο οι εκλογές δείχνουν ότι ο αποκλεισμός της δεξιάς στη Γαλλία εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά ξεκάθαρα καταρρέει». Για την εφημερίδα, «εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν Λεπέν ή απείχαν, επειδή δεν θέλουν με τίποτα τον Μακρόν, ακόμη και αν δεν είναι δεξιοί». Στο άρθρο υπενθυμίζονται τα ποσοστά της επικράτησης του κ. Μακρόν επί της κυρίας Λεπέν το 2017 (66,1 έναντι 33,9%) και του Ζακ Σιράκ επί του πατέρα της, του Ζαν-Μαρί Λεπέν, το 2002 (82,2% έναντι 17,8%).

«Η σκέψη ότι ένα κόμμα διαμαρτυρίας (στην δεξιά ή στην αριστερά) θα μπορούσε να έρθει στην εξουσία στη Γαλλία, εδώ και καιρό δεν είναι πλέον παράξενη. Η Γαλλία είναι διχασμένη όσο ποτέ μετά το 1958», συνεχίζει το άρθρο, χαρακτηρίζοντας πάντως την επανεκλογή Μακρόν «καλή είδηση για την Ευρώπη και τη Δύση».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπερθεματίζει, χαρακτηρίζοντας την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν «την καλύτερη είδηση εδώ και πολύ καιρό για τη Γερμανία», καθώς θεωρεί ότι «μια ευημερούσα εταιρική σχέση δεν θα ήταν εφικτή με πρόεδρο την Μαρίν Λεπέν και σίγουρα δεν θα ήταν εφικτό το μέτωπο κατά του πολέμου του χορηγού και για χρόνια προτύπου της, (του προέδρου της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν». Ο Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζει η FAZ, «δεν αναζήτησε τη σωτηρία του στον τακτικό ευρωσκεπτικισμό, όπως τόσοι άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί σε παρόμοια δυσκολία, αντιθέτως είχε το θάρρος να αναδείξει την ΕΕ ως τη λύση στα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, τόσο τα υλικά, όσο και αυτά της πολιτικής ταυτότητας». Τονίζει τη σημασία της γερμανικής στάσης προκειμένου η γερμανογαλλική συνεργασία να είναι ελκυστική. «Το Βερολίνο βρίσκει στο Παρίσι έναν συνεργάτη με πενταετή εμπειρία, αλλά και με τόση ενέργεια όση μετά την πρώτη νίκη», εκτιμά.

Σε άλλο άρθρο για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι υποστηρικτές του Μακρόν είναι ανακουφισμένοι, αλλά γνωρίζουν ότι η Λεπέν πέτυχε το καλύτερό της αποτέλεσμα και η Γαλλία είναι βαθιά διχασμένη», ενώ αναδεικνύει ως προειδοποιητικό μήνυμα τη χαμηλή συμμετοχή.

«Ουφ!», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία καταγράφει ότι στη Γαλλία επικρατεί αίσθημα ανακούφισης σε πολλούς για το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί να υποστούν την ακροδεξιά μεν, αλλά δεν υπήρξαν πανηγυρισμοί στους δρόμους. Σε σχόλιό της, η εφημερίδα βλέπει «καθαρή νίκη του Μακρόν» μεν, αλλά και «ανησυχητικό μήνυμα», με δεδομένο ότι η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό άνω του 40%. «Ο ένας στους τρεις Γάλλους δεν υποστηρίζει πραγματικά τον επανεκλεγέντα πρόεδρο. Τώρα εκείνος έχει αφορμή για ενδοσκόπηση. Το ίδιο και ο λαός» της Γαλλίας, προστίθεται στο σχόλιο της SZ.

«Η νίκη ήρθε, η μαγεία έφυγε», κρίνει το περιοδικό Der Spiegel σε ανάλυσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα και εκτιμά ότι σε αυτή τη δεύτερη νίκη δεν υπάρχει το κλίμα ευφορίας του 2017, αλλά κυρίως ανακούφιση.

«Ούτε κατά διάνοια όλα καλά», σχολιάζει και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα «Τέλος καλό, όλα καλά;»

«Όχι, διότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ξεκάθαρα πόσο έχουν απομακρυνθεί οι Γάλλοι από την Ευρώπη και πόσο βαθιά διχασμένη είναι η χώρα. Ο Μακρόν έχει τώρα την τελευταία ευκαιρία να την ενώσει και πάλι», σχολιάζει το κανάλι σε κείμενο στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Το RND θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να αλλάξει στιλ διακυβέρνησης, να εμπλέξει περισσότερο την Εθνοσυνέλευση, να συζητά τις αποφάσεις: «Οφείλει σε τελευταία ανάλυση να τηρήσει την υπόσχεση του το 2017, ότι μαζί του οι Γάλλοι θα εμπιστευθούν ξανά την πολιτική».

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

Θερμό συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στο «φίλο» της Ελλάδας, Εμμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για «μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας».

«Συγχαρητήρια @EmmanuelMacron! Μια σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τη Δημοκρατία!» έγραψε στο τουίτ του ο Κ Μητσοτάκης.

Κατ. Σακελλαροπούλου: Εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας

Στο ίδιο θερμό ύφος ήταν και η ανάρτηση της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία έγραψε στο twitter:

«Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Εμμανουέλ για την επανεκλογή του ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Χαίρομαι που μπορώ να συνεχίσω την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και να προωθήσω την κοινή μας ευρωπαϊκή μοίρα».

Τζ. Μπάιντεν: Συνεργασία για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας

Τα συγχαρητήριά του μέσω twitter έστειλε στο Γάλλο πρόεδρο και ο Τζο Μπάιντεν.

«Αδημονώ να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας — ιδίως για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία «εταίρο-κλειδί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που διαβεβαίωσε επίσης μέσω Twitter ότι στην Ουάσινγκτον «ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με τη Γαλλία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, ενισχύοντας τη μακρά και ισχυρή συμμαχία και φιλία μας».

Συγχαρητήριο μήνυμα Ζελένσκι στον «αληθινό φίλο» της χώρας του

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη σήμερα τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, αληθινό φίλο της Ουκρανίας, για την επανεκλογή του!», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter. «Του εύχομαι νέες επιτυχίες για το καλό του (γαλλικού) λαού. Εκτιμώ την υποστήριξή του και είμαι πεπεισμένος ότι μαζί θα προχωρήσουμε προς νέες κοινές νίκες. Προς μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη!», πρόσθεσε.

Οι κ.κ. Μακρόν και Ζελένσκι έχουν συνομιλήσει επανειλημμένα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Η Γαλλία έχει εφοδιάσει τον στρατό της Ουκρανίας με όπλα αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ, ιδίως με αντιαρματικούς πυραύλους Milan και πυροβόλα Caesar.

Μ. Λεπέν: Παραδοχή της ήττας και πανηγυρισμοί για το υψηλό ποσοστό

Η Μαρίν Λεπέν μιλώντας λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αναγνώρισε τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που έλαβε.

«Η βούλησή μας να υπερασπιστούμε τους Γάλλους» ενδυναμώθηκε, είπε η Λεπέν, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της κοινωνικής πολιτικής του Μακρόν και της μετανάστευσης».

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα», με το βλέμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για τις οποίες είπε ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» να εξασφαλίσει ο Μακρόν την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο.

Εμμ. Μακρόν: Τα βήματα ως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την επανεκλογή του ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να λάβει κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, τηρώντας το, αναπόφευκτο, πρωτόκολλο.

Τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες; Την Τετάρτη, 27 Απριλίου, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Γαλλίας, θα ανακηρύξει επισήμως τον νικητή των εκλογών, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και επαλήθευση όλων των ψηφοδελτίων.

Παραίτηση της κυβέρνησης; Δεν είναι τόσο σίγουρο

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε ανακοινώσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί μετά την εκλογή του προέδρου, τηρώντας την «παράδοση». Όμως η θητεία του θα μπορούσε να παραταθεί για αρκετές ημέρες, ίσως ακόμη και για εβδομάδες. Μάλιστα την Παρασκευή ο ίδιος ο Μακρόν είπε ότι σκέφτεται να υπάρξει μια «μεταβατική εβδομάδα» και ότι ο Ζαν Καστέξ θα είναι ακόμη πρωθυπουργός «την επόμενη εβδομάδα». Ίσως και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου; Κάποιοι, στο στενό περιβάλλον του προέδρου, δεν το αποκλείουν.

Στην περίπτωση που τελικά παραιτηθεί, ο Καστέξ θα παραμείνει στη θέση του, διαχειριζόμενος τις τρέχουσες υποθέσεις, μέχρι τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Εντουάρ Φιλίπ μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του. Η νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε 48 ώρες αργότερα.

Πριν από το Σάββατο, 14 Μαΐου: τελετή ορκωμοσίας

Η θητεία του Εμανουέλ Μακρόν λήγει θεωρητικά στις 14 Μαΐου: επομένως, πριν από αυτήν την ημερομηνία, θα πρέπει να γίνει η τελετή ορκωμοσίας στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία που ένας πρόεδρος ανανεώνει τη θητεία του – μια συνέχεια που συνήθως καθιστά την τελετή λιγότερο θεαματική και ενδιαφέρουσα. Το 2002, ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ (1995-2007), μετά την επανεκλογή του, απέφυγε να διασχίσει τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπως είχε κάνει επτά χρόνια νωρίτερα.

Και μετά την τελετή, τι;

Το 2017, αφού ορκίστηκε πρόεδρος, ο Μακρόν επισκέφθηκε το στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί. Στις αρχές Απριλίου δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1 ότι σκοπεύει να πάει ξανά «στο πλευρό των τραυματισμένων στρατιωτών μας σε ένα από τα στρατιωτικά νοσοκομεία».

Όσο για την επίσκεψη στο δημαρχείο του Παρισιού, μια παράδοση που ξεκίνησε από την Τέταρτη Δημοκρατία, ο πρόεδρος μπορεί να την προσπεράσει, όπως έκανε πριν από αυτόν ο Φρανσουά Μιτεράν όταν επανεξελέγη πρόεδρος το 1988.

Η επίσημη φωτογραφία του προέδρου θα παραμείνει, εκτός απροόπτου, η ίδια. Ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζακ Σιράκ αρνήθηκαν να ξαναφωτογραφηθούν μετά την επανεκλογή τους.

Κυριακή 12 και 19 Ιουνίου: βουλευτικές εκλογές

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα εξασφαλίσει άραγε μια νέα πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση; Οι συνεργάτες του δεν θεωρούν πιθανή μια «συγκατοίκηση», ωστόσο οι πολιτικοί αντίπαλοί του δεν το αποκλείουν.

Σε μια ένδειξη του πόσο σκληρή θα είναι αυτή η μάχη, πολλοί πολιτικοί που ήταν υποψήφιοι για την προεδρία, από τη Μαρίν Λεπέν μέχρι τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντόν, κάλεσαν από σήμερα τους υποστηρικτές τους σε γενική κινητοποίηση ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Αν σου άρεσε κάνε