New York Times: Δορυφορικές εικόνες από τα εγκλήματα κατά αμάχων στην Μπούκα

New York Times: Δορυφορικές εικόνες από τα εγκλήματα κατά αμάχων στην Μπούκα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:08 Δημιουργία 05/04/22, 10:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πληθαίνουν οι ενδείξεις που μαρτυρούν τη διάπραξη εγκλημάτων κατά αμάχων στη Μπούκα, το προάστιο του Κιέβου όπου, υποχωρούντες οι Ρώσοι στρατιώτες, άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς αμάχους, μερικούς με δεμένα χέρια και τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι.

Τουλάχιστον 11 σορούς δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες κι αν αποδειχτεί ότι οι λήψεις έγιναν πριν από 4 εβδομάδες, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της Ρωσίας για ουκρανική προβοκάτσια που έγινε αφότου οι Ρώσοι αποχώρησαν από την κωμόπολη του Κιέβου.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters, το αμερικανικό πεντάγωνο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τις θηριώδίες στην Μπούκα.


«Ισως να θυμάστε ότι δέχτηκα κριτική επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου», είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν. «Λοιπόν, η αλήθεια του θέματος, είδατε τι συνέβη στη Μπούκα. Αυτό τον δικαιολογεί, είναι εγκληματίας πολέμου».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει στις 30 Μαρτίου.

Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοι της Μπούκα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους, οι έξοδοι δεν ήταν αποκλεισμένοι και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα «συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών», βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούκα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου ‘Αμυνας.

‘Ενα 24ωρο νωρίτερα δορυφορικές εικόνες από την ίδια πηγή εστιάζουν σε τάφρο μήκους σχεδόν 14 μέτρων σκαμμένη στο έδαφος ουκρανικής εκκλησίας, όπου βρέθηκε ένας ομαδικός τάφος αυτή την εβδομάδα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη Μπούκα.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, 37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου εκατοντάδες άψυχα σώματα, τουλάχιστον 300, κείτονταν στους δρόμους.

Οι πρώτοι τάφοι εμφανίστηκαν στις 10 Μαρτίου. Η τελική φωτογραφία τραβήχτηκε στις 31 Μαρτίου, ακριβώς πριν από την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Αν σου άρεσε κάνε