ΔΕΕΣ: Έκκληση σε Ουκρανία - Ρωσία για συμφωνία ασφαλούς αποχώρησης αμάχων από τη Μαριούπολη

ΔΕΕΣ: Έκκληση σε Ουκρανία - Ρωσία για συμφωνία ασφαλούς αποχώρησης αμάχων από τη Μαριούπολη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:52 Δημιουργία 29/03/22, 12:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ζήτησε σήμερα από την Ουκρανία και τη Ρωσία να καταλήξουν σε μια ξεκάθαρη συμφωνία για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη αλλά και άλλες ουκρανικές πόλεις, την ώρα που τελειώνουν τα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι γενικός γραμματέας της ΔΕΕΣ δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν θα συμμετάσχει σε αναγκαστικές απομακρύνσεις αμάχων από ουκρανικές πόλεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες από πρώτο χέρι ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Επίσης κατήγγειλε "μια εκστρατεία παραπληροφόρησης" εναντίον της ΔΕΕΣ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ανησυχία μας είναι ότι η ίδια η ένταση των μαχών θέτει τους αμάχους σε κίνδυνο, ότι σε περιοχές όπως η Μαριούπολη οι άμαχοι δεν μπορούν να φύγουν με ασφάλεια, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες από τις αντιμαχόμενες πλευρές για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων, ούτε έχει δοθεί το πράσινο φως για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας». στις ουκρανικές πόλεις, τόνισε ο Μαρντίνι.

Η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει εξάλλου να επιτρέψουν στη ΔΕΕΣ να επισκεφθεί τους αιχμαλώτους πολέμου, βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης, και να επιστρέψουν τα λείψανα όσων έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις, επεσήμανε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε