Παγκόσμια οργή από την αεροπορική επιδρομή σε μαιευτήριο της Μαριούπολης

Παγκόσμια οργή από την αεροπορική επιδρομή σε μαιευτήριο της Μαριούπολης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:59 Δημιουργία 10/03/22, 09:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θλίψη έχει σκορπίσει διεθνώς, η είδηση αεροπορικού βομβαρδισμού μαιευτηρίου της Μαριούπολης χθες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 17 ενηλίκων.

Οι σοκαριστικές εικόνες εγκύων σε φορεία, ένα μόνο δείγμα της τραγωδίας που βιώνουν οι Ουκρανοί πολίτες, έχουν συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ο πρώτος απολογισμός ανέφερε τρεις νεκρούς -μεταξύ των οποίων ένα παιδί. Οι τραυματίες έφτασαν τους 17, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειακός αξιωματούχος, Πάβλο Κιριλένκο, ανάμεσα στους οποίους, ωστόσο, «δεν υπήρχαν παιδιά», ενώ -σύμφωνα με το Associated Press- το λιμάνι της Μαριούπολης σείστηκε περισσότερο από ένα μίλι μακριά, όταν το μαιευτήριο επλήγη από σειρά εκρήξεων εξαιτίας της ρωσικής αεροπορικής επιδρομής, καταστρέφοντας ακόμη μεγάλο μέρος της πρόσοψης του κτιρίου.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης», εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε ο στοχευμένος βομβαρδισμός από τους Ρώσους.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμιος αποτροπιασμός για τον βομβαρδισμό σε  μαιευτήριο στη Μαριούπολη – Μαλεβιζιώτης



Οι εικόνες παρόλα αυτά, έδειξαν τραυματισμένες εγκύους να μεταφέρονται με φορεία έξω από το κτίριο, αμέσως μετά την επίθεση, ενώ δεν φάνηκε να υπάρχει ίχνος από τα ουκρανικά τάγματα, τα οποία επικαλέστηκε η Ζαχάροβα, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι οι Ρώσοι στόχευσαν το μαιευτήριο.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, εξηγώντας πως παιδιά βρίσκονται «κάτω από τα συντρίμμια» και χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ακόμη ο κ. Ζελένσκι ανήρτησε βίντεο μετά την επίθεση, διερωτώμενος για πόσο καιρό ακόμα ο κόσμος θα αγνοεί τη ρωσική τρομοκρατία και ζητώντας ταυτόχρονα να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας.

«Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά, βρίσκονται κάτω απ’ τα συντρίμμια. Κτηνωδία! Για πόσο ακόμα ο κόσμος θα είναι συνεργός αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη αλλά φαίνεται πως χάνετε την ανθρωπιά», ήταν το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου.


Η Κάθριν Ράσελ, εκ μέρους της UNICEF σχολίασε πως «με τρομάζει η αναφερθείσα επίθεση σήμερα σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας – μια επίθεση που φέρεται να άφησε μικρά παιδιά και γυναίκες υπό τοκετό θαμμένα κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων». Και κατέληξε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αριθμό των θυμάτων, αλλά φοβόμαστε τα χειρότερα». «Δύο εβδομάδες από τον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και βλέπουμε αυξανόμενες επιθέσεις σε αμάχους. Όπως ο βομβαρδισμός στο μαιευτήριο της Μαριούπολης σήμερα. Η φρίκη της ρωσικής επιθετικότητας δεν έχει όρια» παρατήρησε από πλευράς του και ο Επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την πίεση στον Πούτιν», συμπλήρωσε ο κ. Βέμπερ.

Μόσχα: «Ψευδείς ειδήσεις» ο βομβαρδισμός μαιευτηρίου

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι καταγγελίες της Ουκρανίας σύμφωνα με τις οποίες ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη είναι "ψευδείς ειδήσεις", εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

"Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις", ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Πολιάνσκι επεσήμανε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στις 7 Μαρτίου ότι το νοσοκομεία είχε μετατραπεί σε στρατιωτική θέση από τον οποίοι οι Ουκρανοί έριχναν πυρά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διεξάγει γενοκτονία αφού Ουκρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε το νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη χθες Τετάρτη.

Αν σου άρεσε κάνε