Πολιορκημένη Μαριούπολη: Ξεκινά η αποχώρηση των Ελλήνων

Πολιορκημένη Μαριούπολη: Ξεκινά η αποχώρηση των Ελλήνων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:10 Δημιουργία 02/03/22, 09:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Πώς θα διαφύγουν ομογενείς και δημοσιογράφοι

Μετά από σύσκεψη των τοπικών ελληνικών Αρχών και του ΥΠΕΞ, αποφασίστηκε το σχέδιο διαφυγής από την Μαριούπολη, καθώς η πόλη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, που προελαύνουν προς το κέντρο της.

Το κομβόι των τουλάχιστον 15 αυτοκινήτων, στα οποία θα επιβαίνουν ομογενείς και δημοσιογράφοι, θα περάσει από ασφαλή -σύμφωνα με τις εγγυήσεις των ρωσικών δυνάμεων- δρόμο προς τη Ζαπόριζα, με τελικό προορισμό τη Ρουμανία.

Την ίδια ώρα, όμως, ανεξάρτητοι πυρήνες παραστρατιωτικών Ουκρανών, που δεν έχουν καμία σχέση με κυβέρνηση και Στρατό προειδοποιούν ότι, «δε θα αφήσουν κανέναν να φύγει».

Αν σου άρεσε κάνε