Μείωσε εκ νέου τα επιτόκια η Τουρκία, «βουτιά» για τη λίρα

Μείωσε εκ νέου τα επιτόκια η Τουρκία, «βουτιά» για τη λίρα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:47 Δημιουργία 18/11/21, 14:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέα μείωση των επιτοκίων, κατά 100 μονάδες βάσης και σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών, αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στη σημερινή της συνεδρίαση. Πλέον τα επιτόκια διαμορφώνονται στο 15% από 16% που ήταν πριν.

H τουρκική λίρα επεκτείνει τις απώλειες, χάνει 2,3% και ανηφορίζει στις 10,87 λίρες ανά δολάριο, σε ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με το Bloomberg. Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από 28% μέχρι στιγμής φέτος έναντι του δολαρίου. Η υποτίμηση της λίρας -η χειρότερη στις αναδυόμενες αγορές- αυξάνει τις τιμές μέσω των εισαγωγών, ενώ η λίρα πλήττεται επίσης από την πρόσφατη άνοδο του δολαρίου. Η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, όπως η άνοδος των τροφίμων και των εισαγωγών, ιδίως της ενέργειας, και οι περιορισμοί της προσφοράς και η εξέλιξη της ζήτησης, αναφέρει η κεντρική τράπεζα. Η αναθεώρηση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής άρχισε να επηρεάζει θετικά τα εμπορικά δάνεια. Επιπλέον, παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις στα καταναλωτικά δάνεια, προσθέτει.

«Η Επιτροπή αναμένει ότι οι παροδικές επιπτώσεις των παραγόντων από την πλευρά της προσφοράς και άλλων παραγόντων πέραν του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής στις αυξήσεις των τιμών θα διατηρηθούν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022».

Αν σου άρεσε κάνε