Στα «χαρακώματα» ΕΕ - Λευκορωσία

Στα «χαρακώματα» ΕΕ - Λευκορωσία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:11 Δημιουργία 12/11/21, 08:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στα άκρα οδηγείται η κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Λευκορωσίας, με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο να απειλεί τους Ευρωπαίους πως θα κλείσει τις «κάνουλες» της ροής του φυσικού αερίου, εάν του επιβληθούν νέες κυρώσεις.

«Αν μας επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις, οφείλουμε να απαντήσουμε. Εμείς εξασφαλίζουμε τη θέρμανση της Ευρώπης και αυτοί μας απειλούν. Τι θα συμβεί εάν διακόψουμε τη ροή φυσικού αερίου;», δήλωσε ο Λουκασένκο, παραπέμποντας στον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς χώρες-μέλη της Ενωσης μέσω Λευκορωσίας.

Καθώς χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή έχουν εγκλωβιστεί στη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία, η Ε.Ε. κατηγορεί τον Λουκασένκο ότι διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό και εκβιάζοντας την άρση των κυρώσεων που του επιβλήθηκαν για τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2020. Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, το BBC αναφέρει ότι η Ε.Ε. προσανατολίζεται στο να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Μινσκ την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι υπό συζήτηση κυρώσεις ενδέχεται να πλήξουν το αεροδρόμιο του Μινσκ και αεροπορικές εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών με τουριστικές βίζες από τη Μέση Ανατολή στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Λόγος γίνεται για την εταιρεία Belavia της Λευκορωσίας, ενδεχομένως δε και για αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας, της Τουρκίας και των Εμιράτων, για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι διευκολύνουν τις μετακινήσεις μεταναστών. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να συμβάλουν εν μέρει στη χρηματοδότηση του φράχτη, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζουν να ορθώσουν οι πολωνικές Αρχές στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ρωσία και Τουρκία αρνούνται ότι διευκολύνουν τη μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας του στη νέα μεταναστευτική κρίση, δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίλυσή της και χαρακτήρισε «παρανοϊκή» κάθε σκέψη για επιβολή κυρώσεων στην Aeroflot. Προηγουμένως, η ρωσική αεροπορική εταιρεία είχε απορρίψει τα σενάρια περί εμπλοκής της, αναφέροντας ότι δεν εκτελεί τακτικές πτήσεις από και προς το Ιράκ και τη Συρία, από όπου προέρχεται ο βασικός όγκος των μεταναστών. Σε ανάλογη διάψευση προέβη η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν εμπλέκεται κατ’ ουδέναν τρόπο στο πρόβλημα.

Αν σου άρεσε κάνε