Η Ευρώπη «χαμένη στη μετάφραση» για 3η δόση και πιστοποιητικό

Η Ευρώπη «χαμένη στη μετάφραση» για 3η δόση και πιστοποιητικό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:01 Δημιουργία 11/11/21, 08:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Διαφορετικούς «δρόμους» τραβούν οι ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της 3ης δόσης και της υποχρεωτικότητάς της.

Από το Σεπτέμβριο Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο και Αυστρία έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όσους πολίτες το επιθυμούν, ενώ και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη μπαίνουν στον «χορό» της 3ης δόσης.

Η Αθήνα «κοιτά» προς την Ευρώπη

Όπως αποκάλυψε πάντως προ ημερών ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ήδη στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το πως θα συνδεθεί με την υποχρεωτικότητα η 3η δόση. Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ενδεχομένως να καταλήξουν τους επόμενους μήνες σε μια κοινή θέση που θα συνδέει την ισχύ του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού - που σήμερα αφορά τις δύο δόσεις - με την αναμνηστική.

Μέχρι στιγμής πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας, ενώ ο κ. Θεμιστοκλέους, ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα από τους 5,5 μήνες, στην πραγματικότητα δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν προτού κλείσουν εξάμηνο από τη β’ δόση.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες και κυρίως όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του τέταρτου κύματος στα νοσοκομεία, έχουν αρχίσει να ζητούν να γίνει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς παντού. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του δ/ντη της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA”, Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος ζήτησε την επιβολή της υποχρεωτικότητας σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ξεκάθαρος ο Μακρόν

Μέχρι τώρα την πιο σαφή θέση έλαβε το βράδυ της Τρίτης ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνέδεσε το «πράσινο» πιστοποιητικό με την γ’ δόση του εμβολίου για όσους είναι από 65 ετών και πάνω.

Αρχές Δεκέμβρη στη Γαλλία θα ξεκινήσει άλλωστε και η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης και στους πολίτες μεταξύ 50 και 64 ετών.

Σκεπτικισμός στη Γερμανία

Στον αντίποδα το Βερολίνο δεν έχει επιβάλει μέχρι στιγμής υποχρεωτικό εμβολιασμό ούτε στους υγειονομικούς, ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, βλέποντας τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, πιέζει την επιτροπή των επιστημόνων (STIKO) να δώσει το «πράσινο φως» για εμβολιασμό και των πολιτών που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι μεγάλης ηλικίας.

Πρωτοπόρα η Ρώμη

Στην Ιταλία με το 83,7% των Ιταλών να έχει λάβει τη β’ δόση, περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες (40% όσων τη δικαιούνται) έχουν ήδη κάνει και την αναμνηστική δόση, ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, δεν δείχνει πρόθυμος να επιβάλλει υποχρεωτικότητα. Το θέμα μάλλον θα επανεξεταστεί στη Ρώμη το Δεκέμβριο ανάλογα με το πως θα πάει ο εμβολιασμός με τη 3η δόση της ηλικιακής ομάδας 40-60.

Επεκτείνουν οι Βέλγοι

Στην «καρδιά» της ΕΕ, τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Υγείας του Βελγίου, Βόουτερ Μπέκε, ανακοίνωσε μόλις χθες πως η χώρα του εξετάζει την επέκταση της 3ης δόσης σε όλους τους πολίτες καθώς μέχρι στιγμής πρόσβαση έχουν μόνο οι άνω των 65 ετών, οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες.

Καθυστερούν Ολλανδοί και Κύπριοι

Στην Ολλανδία η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις από μερίδα επιστημόνων που κρίνουν καθυστερημένη την έναρξη χορήγησης 3ης δόσης από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ στην Κύπρο οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα τέλη Νοεμβρίου με «πηγές» από τη Λευκωσία να κάνουν λόγο για χορήγηση αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του εμβολιασμένου πληθυσμού.

Αν σου άρεσε κάνε