G20: Συμφωνία για τον ελάχιστο φόρο, «χάσμα» για το κλίμα

G20: Συμφωνία για τον ελάχιστο φόρο, «χάσμα» για το κλίμα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:53 Δημιουργία 31/10/21, 08:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα βρήκαν για το «καυτό» ζήτημα του ελάχιστου φόρου στις πολυεθνικές, αλλά για το κλίμα τα «παζάρια» των 20 ηγετών έχουν ακόμη δρόμο...

«Δεν πρέπει να αφήσουμε σε αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς έναν πλανήτη βυθισμένο στις συγκρούσεις, οι πόροι του οποίου έχουν σπαταληθεί, το οικοσύστημα του οποίου έχει καταστραφεί από τον εγωισμό αυτών που δεν μπόρεσαν να συνδυάσουν τις νόμιμες φιλοδοξίες τους για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με την ανάγκη να προστατεύσουν αυτό που δεν μας ανήκει», προειδοποίησε χθες Σάββατο βράδυ ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα στο δείπνο που παρέθεσε για τους ηγέτες της G20.

«Τα μάτια δισεκατομμυρίων ανθρώπων (…) είναι στραμμένα πάνω μας και στα αποτελέσματα που θα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες της G20 φάνηκαν να σημειώνουν προόδους στις συζητήσεις τους για την πανδημία covid-19, ενώ κατάφεραν να ξεπεράσουν και τις διαφωνίες τους για ένα ακανθώδες θέμα εγκρίνοντας τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή του 15% για τις πολυεθνικές. Όμως οι συζητήσεις για το κλίμα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

Φιλοδοξία ή συμφωνία;

Παρατηρητές και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα εξετάσουν προσεκτικά το τελικό ανακοινωθέν της G20 σχετικά με το κλίμα, διάφορες εκδοχές του οποίου κυκλοφορούν από χθες στη Ρώμη.

Ένα προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του dpa προς το βράδυ χθες, περιείχε λιγότερο σαφείς αναφορές στο κλίμα σε σχέση με προηγούμενο.

Το προηγούμενο προσχέδιο έκανε λόγο για την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης, κάτι που διαγράφηκε στην επόμενη εκδοχή και αντικαταστάθηκε από τα σχέδια των χωρών της G20 να αναλάβουν σημαντική και αποτελεσματική δράση για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο, δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί συμφωνία για την ουδετερότητα του άνθρακα. Αν και αρχικά στόχος ήταν να επιτευχθεί η ουδετερότητα του άνθρακα το 2050, στην πιο πρόσφατη εκδοχή του προσχεδίου υπάρχει μια γενικότερη αναφορά στα μέσα του αιώνα.

Το τελικό ανακοινωθέν αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα στη διάρκεια μιας συνεδρίασης κλειστής για τους δημοσιογράφους.

Πριν την έναρξη των συνομιλιών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε προειδοποιήσει ότι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μπορεί να χαθεί, αν οι χώρες της G20 δεν φανούν αντάξιες της πρόκλησης. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Γλασκώβη να μην αποφέρει αποτελέσματα», είχε τονίσει.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι προηγούμενες δεσμεύσεις των κρατών του κόσμου να μειώσουν την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου οδηγούν σε μια «καταστροφική» υπερθέρμανση του πλανήτη, με τη θερμοκρασία να αυξάνει κατά 2,7 βαθμούς.

Χωρίς την Κίνα

Η G20 διεξάγεται χωρίς την Κίνα, τη χώρα που εκλύει τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και χωρίς τη Ρωσία.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν παρενέβησαν χθες Σάββατο μέσω βίντεο στη διάρκεια της συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στα οικονομικά και την υγεία και αναμένεται να πράξουν το ίδιο και σήμερα.

Όμως οι άδειες καρέκλες τους στο τραπέζι των συζητήσεων εγείρουν φόβους ότι η G20 θα χάσει το ραντεβού με την ιστορία.

Το καλύτερο σενάριο, εκτιμούν οι ειδικοί, θα ήταν η τελική ανακοίνωση της G20 να ζητεί να αυξηθούν οι φιλοδοξίες των χωρών για τα επόμενα δέκα χρόνια.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πετύχουμε τον στόχο να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αν η Κίνα δεν κάνει περισσότερα στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας», υπογράμμισε ο Άλντεν Μάγιερ αναλυτής της E3G.

COP26: Διαδηλώσεις στους δρόμους της Γλασκώβης - Ζητούν δράση τώρα!

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Γλασκώβη προκειμένου να πιέσουν τους ηγέτες όλου του κόσμου να αναλάβουν δράση για το κλίμα, παραμονή της έναρξης της κρίσιμης συνόδου COP26 του ΟΗΕ.

Πολλοί έφτασαν στη Σκωτία αφού διένυσαν πεζή μια απόσταση δεκάδων ή και χιλιάδων χιλιομέτρων, δίνοντας έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα για τις διαδηλώσεις που θα οργανωθούν παράλληλα με τις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαδηλωτές από την Ισπανία, το Βέλγιο και την ίδια τη Σκωτία, έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πράξεις, τώρα», «Πράξεις, όχι λόγια» και «Στοπ στα ορυκτά καύσιμα», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ομάδας Extinction Rebellion.

«Αναμένουμε πιο φιλόδοξα μέτρα, ότι οι πολιτικοί ηγέτες μας θα συνειδητοποιήσουν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση, επειδή τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, κινδυνεύουν να ζήσουν σε έναν πολύ πιο περίπλοκο κόσμο, που θα υποστεί τις σοβαρές κλιματικές διαταράξεις» εξήγησε ο Ντιρκ Φαν Έσμπροκ, ένας 68χρονος Βέλγος συνταξιούχος.

Μαζί με άλλα 20 μέλη της ομάδας «Παππούδες για το κλίμα» ο Έσμπροκ έφτασε στο Εδιμβούργο με τρένο από το Βέλγιο και κατόπιν πήγε στη Γλασκώβη με τα πόδια.

«Από τις διακηρύξεις στην πράξη, ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος», πρόσθεσε ο 68χρονος, ο οποίος έχει πέντε παιδιά και 12 εγγόνια.

Περισσότεροι από 100 ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, αναμένονται σε αυτήν τη σύνοδο που θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ακτιβιστές απ’ όλον τον κόσμο θα ταξιδέψουν επίσης στη Σκωτία. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι στη μεγάλη διαδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή θα συμμετάσχουν 100.000 άνθρωποι.

«Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε κλιματική δικαιοσύνη» για τις χώρες του νότου, εξήγησε η Μπέκι Στόουκς, μια μεταφράστρια που έφτασε περπατώντας από την Ισπανία. Η COP26 είναι «η τελευταία ευκαιρία», τόνισε, προσθέτοντας ότι ελπίζει να δει «συγκεκριμένα μέτρα».

Για τον Μασιέι Βάλτσι, «έγιναν ήδη 25 COP και η κλιματική κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο κακή». Ο 19χρονος φοιτητές είπε ότι ελπίζει αυτή η σύνοδος να είναι «διαφορετική» και οι ηγέτες «να δεσμευτούν ότι θα δράσουν για να σώσουν ζωές».

Σύμφωνα με την αστυνομία της Σκωτίας, περίπου 10.000 αστυνομικοί από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθούν στη Γλασκώβη, στη μεγαλύτερη επιχείρηση διατήρησης της τάξης που έχει οργανωθεί ποτέ στην περιοχή.

G20: Σχεδιάζεται χρηματοδοτικός μηχανισμός κρούσης για μελλοντικές πανδημίες

Οι ηγέτες της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου (G20) σχεδιάζουν να δημιουργήσουν χρηματοδοτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, δήλωσε χθες στη Ρώμη η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Σκοπός είναι να τεθούν τα θεμέλια ώστε να διασφαλιστεί πως ο κόσμος θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος σε περίπτωση εκδήλωσης νέων παγκόσμιων υγειονομικών κρίσεων, εξήγησε η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της G20.

Ο υπό σύσταση χρηματοδοτικός μηχανισμός θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για να ενισχυθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), είπε η κυρία Μέρκελ.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε επίσης την «υποστήριξή της» στο σχέδιο της G20 να εξασφαλίσει πως το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμβολιαστεί κατά της COVID-19 φέτος και το ποσοστό του που έχει ανοσοποιηθεί θα φθάσει το 70% περί τα μέσα του 2022.

Η Γερμανία θα διανείμει σε άλλα κράτη 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος και 75 εκατ. την επόμενη χρονιά, διαβεβαίωσε η κυρία Μέρκελ.

Αν σου άρεσε κάνε