Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax ζητάει έγκριση από τη Βρετανία

Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax ζητάει έγκριση από τη Βρετανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:40 Δημιουργία 27/10/21, 17:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Novavax ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέβαλε αίτηση στη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου για έγκριση του εμβολίου της NVX-CoV2373 κατά της Covid-19.

«Αυτή η υποβολή φέρνει τη Novavax σημαντικά πιο κοντά στην παράδοση εκατομμυρίων δόσεων του πρώτου εμβολίου Covid-19 βάσει πρωτεΐνης (σ.σ. περιέχει τμήματα πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον κορωνοϊό), επέδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι πολλαπλών στελεχών του κορωνοϊού», δήλωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας και Διευθύνων Σύμβουλος Stanley C. Erck.

Είναι ένα εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που κατασκευάζονται από μια εργαστηριακά εκδοχή της πρωτεΐνης spike (S), που βρίσκεται στην επιφάνεια του κορωνοϊού SARS-CoV-2.


Η εταιρεία έχει υποβάλει προηγουμένως αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή φάσης 3 με 15.000 εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο, που απέδειξε 89,7% αποτελεσματικότητα έναντι όλων των στελεχών, καθώς και ένα «ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας».

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της Covid-19
Τα εμβόλια δρουν προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου (τη φυσική άμυνα του οργανισμού) να αναγνωρίζει μια συγκεκριμένη ασθένεια και να προστατεύεται απ’ αυτήν.

Οι επιστήμονες έχουν εργαστεί για διάφορα είδη εμβολίων κατά της Covid-19, με βάση διάφορες τεχνολογίες.

Αυτή τη στιγμή, το χαρτοφυλάκιο της ΕΕ περιλαμβάνει εμβόλια που βασίζονται σε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες:

mRNA (που χρησιμοποιεί μέρος του γενετικού κωδικού του κορωνοϊού)
ιικού φορέα (όπου γενετικά τροποποιημένος ιός μεταφέρει μέρος του DNA του κορωνοϊού)
βάσει πρωτεΐνης (περιέχει τμήματα πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον κορωνοϊό)
Πρωτεϊνικά εμβόλια
Αυτό το είδος εμβολίου περιέχει τμήματα μιας πρωτεΐνης που υπάρχει μόνο στον συγκεκριμένο ιό. Χάρη στα τμήματα αυτά, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ότι η ιδιαίτερη αυτή πρωτεΐνη δεν πρέπει να βρίσκεται στον οργανισμό και αντιδρά αναπτύσσοντας φυσική άμυνα κατά της λοίμωξης από την Covid-19. Πρωτεϊνικά είναι τα εμβόλια της Novavax και της Sanofi/GSK.

Αν σου άρεσε κάνε