Σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν: Διαδηλωτές στους δρόμους - Κλειστό το αεροδρόμιο

Σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν: Διαδηλωτές στους δρόμους - Κλειστό το αεροδρόμιο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:45 Δημιουργία 25/10/21, 08:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στρατιωτική δύναμη, που δεν είναι σαφές στις διαταγές ποιων υπακούει, πολιόρκησε την κατοικία του πρωθυπουργού του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ, εισέβαλε σε αυτή και τον έθεσε σε κατ’ οίκον κράτηση, μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαντάθ, επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Νωρίτερα, η ίδια δύναμη συνέλαβε τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του κ. Χάμντοκ και έναν πολίτη που συμμετέχει στο κυβερνητικό συμβούλιο, κατά τις ίδιες πηγές.

Οι στρατιώτες εισέβαλαν εξάλλου στο σπίτι συμβούλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού και τον έθεσαν υπό κράτηση, είπαν μέλη της οικογένειάς του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, δύναμη του στρατού έκανε έφοδο και συνέλαβε πολλούς εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ομντουρμάν, δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ,

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν –η οποία είχε πρωτοστατήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην δικτάτορα Όμαρ Ελ Μπασίρ με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2019– κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να «αντισταθούν» σε οποιοδήποτε νέο πραξικόπημα.

Χθες Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

Ο επικεφαλής του λεγόμενου συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, αναμένεται να κάνει σε λίγη ώρα δηλώσεις για τις εξελίξεις στη χώρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ.

Το δίκτυο αυτό, που εδρεύει στο Ντουμπάι, μετέδωσε νωρίτερα ότι υπουργοί και πολλοί πολίτες συνελήφθησαν από στρατιωτικούς, ενώ ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση, έπειτα από εβδομάδες έντασης ανάμεσα στους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει κοπεί σε όλη τη χώρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Επίσης μοιάζει να έχει διακοπεί η λειτουργία μεγάλου μέρους των δικτύων τηλεφωνίας.

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις.

Δυνάμεις του στρατού έχουν αποκλείσει τις εισόδους στο Χαρτούμ και αρκετές γέφυρες, ενώ κλειστό είναι και το αεροδρόμιο της πόλης, με τις διεθνείς πτήσεις να αναστέλλονται.

Μέχρι στιγμής, το επιτελείο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις εξελίξεις.

Χθες Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζουζέπ Μπορέλ, εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Σουδάν, όπου εκτυλίσσεται στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Σουδάν. Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη και τους εταίρους στην περιοχή να βάλουν ξανά στις ράγες την διαδικασία πολιτικής μετάβασης», τόνισε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter.

Αν σου άρεσε κάνε