Αδιέξοδο στη Σύνοδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Αδιέξοδο στη Σύνοδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:39 Δημιουργία 22/10/21, 17:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τα κράτη- μέλη να χωρίζονται σε δύο αντίπαλα στρατόπεδαόσον αφορά την πολιτική που πρέπει να υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η συζήτηση για την ενεργειακή κρίση κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις να αναδεικνύεται πρωταγωνιστής σε μια κόντρα ανάμεσα στις χώρες που τάχθηκαν υπέρ της επιβολής μέτρων προστατευτισμού και της σταθερότητας των τιμών και όσες υπερασπίστηκαν την αυτορρύθμιση της ενεργειακής αγοράς.

Ο Μπάμπις μπλόκαρε το προσχέδιο ανακοινωθέντος, υποστηρίζοντας ότι το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών είναι υπεύθυνο για το «φούσκωμα» των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών, κάνοντας λόγο για κερδοσκοπικές συμπεριφορές.

Παρόμοιες επικρίσεις έχουν απευθύνει και άλλες χώρες για κερδοσκόπους που έχουν οδηγήσει το κόστος των πιστώσεων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδα-ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Η Κομισόν έχει επανειλημμένα απαντήσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κερδοσκοπικών συναλλαγών.

Η τεταμένη συζήτηση ήταν ενδεικτική των διαιρέσεων που σχηματίζονται εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά τις προτάσεις των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία αναμένεται να οξυνθεί τον χειμώνα.

Η κρίση έχει εντείνει τις εκκλήσεις από χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ελλάδα για μια μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν την ενεργειακή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών και την αντιμετώπιση της μεταβλητότητας.

Στο απέναντι στρατόπεδο βρίσκονται η Γερμανία, η Ιρλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής, οι οποίες δεν θέλουν μεγάλες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. «Πιστεύω ακράδαντα στις αγορές» τόνισε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, κατά την άφιξή της στη Σύνοδο.

Η Κομισιόν δείχνει να έχει εγκλωβιστεί μεταξύ αντικρουόμενων εκκλήσεων για λήψη ριζικών μέτρων, από τη μία πλευρά, και την υιοθέτηση στάσης αναμονής, από την άλλη.

Οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί να καταθέσουν προτάσεις για κοινή πανευρωπαϊκή αγορά προμηθειών φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο. Αλλά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες χθες το βράδυ ότι οι όποιες κοινές αγορές θα γίνουν σε εθελοντική βάση, μόνο από τις χώρες που θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.


Αν σου άρεσε κάνε