Αμηχανία προκαλεί στην ΕΕ η συμφωνία AUKUS

Αμηχανία προκαλεί στην ΕΕ η συμφωνία AUKUS

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:43 Δημιουργία 16/09/21, 16:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

TAGS

Σε αμηχανία φαίνεται πως βρίσκονται οι Βρυξέλλες μετά την υπογραφή της τριμερούς αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ – Βρετανίας και Αυστραλίας, η οποία έχει γίνει γνωστή ως AUKUS, καθώς φαίνεται πως οι Βρυξέλλες δεν γνώριζαν τίποτα σχετικό.

Όπως δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για το σύμφωνο ασφαλείας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας και βρισκόμαστε σε επαφές για να αναλύσουμε καλύτερα αυτήν την συμμαχία»

«Η ανάλυση της κατάστασης και η αποτίμηση των συνεπειών αυτής της συμμαχίας θα πραγματοποιηθούν κατά την προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο» πρόσθεσε ο κ. Στάνο.

Η συμφωνία

Ως μια από τις πιο σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της ασφάλειας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χαρακτηρίζουν αναλυτές την τριμερή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, γνωστή πλέον με τη συντομογραφία «AUKUS» από τα ακρωνύμια των τριών κρατών, όπως αναφέρει το BBC.

Βασικό άξονα της συμφωνίας, που αναδιαμορφώνει τα δεδομένα στον παγκόσμιο στρατηγικό χάρτη και σηματοδοτεί – κατά όλες τις εκτιμήσεις – την απόπειρα της Ουάσιγκτον να ενισχύσει σε όλα τα επίπεδα τις συμμαχίες έναντι της Κίνας, αποτελεί η παράδοση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Επιπλέον, αναλυτές συνδέουν το νέο σύμφωνο και με την πρόθεση των ΗΠΑ να μετατοπίσουν το στρατιωτικό και πολιτικό τους επίκεντρο, από τη Μέση Ανατολή προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, πάντοτε με βαρόμετρο τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με το Πεκίνο.

Αν σου άρεσε κάνε