Αεροδρόμιο Καμπούλ: Αμερικανοί στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα - Αναφορές για νεκρό παιδί

Αεροδρόμιο Καμπούλ: Αμερικανοί στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα - Αναφορές για νεκρό παιδί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:13 Δημιουργία 16/08/21, 08:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Λόγο για πυροβολισμούς στον αέρα από Αμερικανούς στρατιωτικούς στους οποίους ανατέθηκε η φρούρηση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ προκειμένου να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από το κίνημα των Ταλιμπάν, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τους πυροβολισμούς επιβεβαίωσε αργότερα και Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως «το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου. Όπως πρόσθεσε, οι Αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορισμένοι από τους Αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συρρεύσει στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της Καμπούλ.

Σχεδόν 6.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.

Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη εκκενωθεί από το πρωί η πρεσβεία των ΗΠΑ ενώ έχουν αποχωρήσει επίσης μέλη του γερμανικού διπλωματικού προσωπικού και Γερμανοί πολίτες. Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό και τα μέλη της Τσεχικής πρεσβείας, βρίσκονται από χθες, Κυριακή, στην Πράγα.

Ωστόσο, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς το ισλαμιστικό κίνημα θα ασκήσει την εξουσία στο Αφγανιστάν, μερικές ώρες αφού οι μαχητές του κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη την Καμπούλ, ενώ άλλοι επισήμαναν πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στη χώρα, μια ημέρα αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα και κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση.

«Η κατάσταση είναι ειρηνική, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας», δήλωσε ένα από τα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, τα οποία ωστόσο αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι διέφυγε χθες, Κυριακή, από τη χώρα καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες εισήλθαν στην πρωτεύουσα χωρίς ουσιαστικά να συναντήσουν αντίσταση. Δήλωσε πως θέλει να αποφύγει την αιματοχυσία.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για τον αφγανικό λαό και τους μουτζαχεντίν. Είδαν τις προσπάθειές τους και τις θυσίες τους επί 20 χρόνια να καρποφορούν», δήλωσε στο Al Jazeera TV ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Ναΐμ.

«Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε στη χώρα».

Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν μόλις λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, με μια αστραπιαία και σαρωτική επίθεση η οποία τερματίστηκε στην Καμπούλ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλους με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια, διαλύθηκαν.

Το Al Jazeera μετέδωσε εικόνες στις οποίες διοικητές Ταλιμπάν εικονίζονται μαζί με δεκάδες ένοπλους μαχητές μέσα στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Ναΐμ δήλωσε πως η μορφή του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν θα αποσαφηνιστεί σύντομα, ενώ πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να ζήσουν σε απομόνωση και απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διεθνείς σχέσεις.

Ωστόσο οι δρόμοι στο κέντρο της Καμπούλ ήταν μάλλον έρημοι σήμερα το πρωί.

«Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το στέλεχος αυτό των ανταρτών, το οποίο δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μαχητές του κινήματος στην πρωτεύουσα έχουν διαταχθεί να μην τρομοκρατούν τους αμάχους, να τους επιτρέψουν να ξαναρχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα σχεδόν ολόκληρο στα χέρια των Ταλιμπάν, μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος παραδέχθηκε τη «νίκη» τους, έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.

Στην αφγανική πρωτεύουσα επικρατεί πανικός.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, εξήρε τη νίκη του κινήματος και πρόσθεσε πως «είναι ώρα να δείξουμε πως μπορούμε να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την άνεση στη ζωή» των Αφγανών.

Σημειώνεται πως κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

«Αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας στο Αφγανιστάν φέρουν την ευθύνη και θα δώσουν λόγο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας και καλούν να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Στον αφγανικό λαό αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια και εμείς στη διεθνή κοινότητα παραμένουμε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η κοινή διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αν σου άρεσε κάνε