«Σαρώνει» τον πλανήτη η μετάλλαξη Δέλτα

«Σαρώνει» τον πλανήτη η μετάλλαξη Δέλτα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:00 Δημιουργία 06/07/21, 09:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Επέλαση» σε όλο τον πλανήτη φαίνεται να έχει ήδη κάνει η μετάλλαξη Δέλτα, αφήνοντας πιο έντονα τα σημάδια της σε χώρες με αδύναμο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και τραγικές εικόνες. Και στην Ευρώπη ωστόσο, η παραλλαγή δείχνει να κερδίζει συνεχώς έδαφος, με την υπερ-μεταδοτικότητά της, να προκαλεί έντονη ανησυχία στις κυβερνήσεις.

Παρόλα αυτά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες την άρση των περιορισμών στη χώρα, ενώ παραδέχθηκε ότι η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει στο προσεχές μέλλον, αποκλείοντας νέα αύξηση των κρουσμάτων. Από τη 19η Ιουλίου αίρεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις διακοπές και τα σχολεία θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κώφευσε στις εκκλήσεις των επιστημόνων για διατήρηση κάποιων μέτρων προκειμένου να μη μετατραπεί η χώρα σε «φυτώριο» μελλοντικών μεταλλάξεων.

Παράλληλα, σε κατ’ οίκον απομόνωση βρίσκεται από χθες η δούκισσα του Κέμπριτζ Κέιτ Μίντλετον, μετά την επαφή της με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID, χωρίς ωστόσο να εμφανίζει συμπτώματα, με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, να είναι λιγότερο τυχερός, καθώς παραμένει στο νοσοκομείο, αφού διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγωγή του πραγματοποιήθηκε προκειμένου να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις.

Yπέρ της χρήσης μάσκας τάχθηκε χθες ο εθνικός λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ δρ Αντονι Φάουτσι, ζητώντας από τους Αμερικανούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους να φορούν μάσκα όταν επισκέπτονται περιοχές των ΗΠΑ με ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη. Ο δρ Φάουτσι δήλωσε σε συνέντευξη στο NBC ότι «όσο αποτελεσματικά και αν είναι τα εμβόλια, τίποτα δεν προσφέρει καθολική προστασία από τον κορωνοϊό. Κατά συνέπεια, σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι καλό να υπάρχει ένα ακόμα μέσο προφύλαξης από τη λοίμωξη».

Τέλος, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους συμπατριώτες του να επιτελέσουν το πατριωτικό καθήκον τους και να εμβολιασθούν.

Αν σου άρεσε κάνε