Λευκορωσία: Αθώος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Β. Μπαμπαρίκο

Λευκορωσία: Αθώος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Β. Μπαμπαρίκο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:38 Δημιουργία 28/06/21, 15:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο φυλακισμένος αντιπολιτευόμενος Λευκορώσος Βίκτορ Μπαμπαρίκο, γνωστός αντίπαλος του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες σε βάρος του κατά τη δίκη του, στην οποία αντιμετωπίζει κάθειρξη 15 ετών.

«Δεν μπορώ να ομολογήσω ένα έγκλημα που δεν διέπραξα», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν ντρέπεται, σύμφωνα με τα σχόλια που διένειμε η ομάδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια χώρα με ανθρωπιστικές αξίες, όπου ο άνθρωπος θα χαίρει σεβασμού», πρόσθεσε, λέγοντας ότι πιστεύει σε μια «Λευκορωσία ευτυχισμένη, τίμια και ανοικτή». Πολλοί υποστηρικτές του, παρόντες στο ακροατήριο, τον χειροκρότησαν μόλις ολοκλήρωσε την κατάθεσή του.

Ο 57χρονος αντιπολιτευόμενος σκόπευε να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2020 απέναντι στον Αλεξάντρ Λουκασένκο, αλλά αυτός ο πρώην τραπεζίτης, που θεωρήθηκε ο πιο σοβαρός πολιτικός αντίπαλος του ηγέτη της χώρας, συνελήφθη μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Η απόφαση αναμένεται στις 6 Ιουλίου. Η εισαγγελία έχει προτείνει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.

Ο Μπαμπαρίκο κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με «ιδιαίτερα σημαντικά ποσά» όταν ήταν διευθυντής της Belgazprombank, της λευκορωσικής θυγατρικής μιας τράπεζας που ανήκει στον ρωσικό όμιλο Gazprom.

Επτά άλλοι κατηγορούμενοι, που έχουν δηλώσει ένοχοι και έχουν καταθέσει σε βάρος του Μπαμπαρίκο, αντιμετωπίζουν πιο ελαφρές ποινές, από τρία έως εξίμισι έτη στη φυλακή.

Η επανεκλογή του Λουκασένκο πέρυσι το καλοκαίρι προκάλεσε κίνημα διαμαρτυρίας που για μήνες συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε