Μακρόν σε Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ επέστρεψαν

Μακρόν σε Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ επέστρεψαν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:31 Δημιουργία 13/06/21, 09:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν ως συνεταιριστικός ηγέτης του ελεύθερου κόσμου υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε το Σάββατο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καταδεικνύοντας την ανακούφιση που αισθάνονται πολλοί βασικοί σύμμαχοι των HΠΑ.

Ο κ. Μακρόν δήλωσε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν «σίγουρα» έπεισε τους συμμάχους ότι «οι ΗΠΑ επέστρεψαν».

«Νομίζω ότι είναι υπέροχο να έχουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ μέλος της ομάδας και πολύ πρόθυμο να συνεργαστεί», δήλωσε ο κ. Μακρόν στη Σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη. «Αυτό που δείχνετε είναι ότι η ηγεσία ταυτίζεται με τη συνεργατικότητα», είπε απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η παρατήρηση του κ. Μάκρον απηχεί εκείνη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που χαιρέτισε τον Μπάιντεν την Πέμπτη ως «μια μεγάλη ανάσα καθαρού αέρα».

Ούτε ο κ.Μ ακρόν ούτε ο κ. Τζόνσον τράβηξαν μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του κ. Τραμπ, αν και οι δύο επαίνεσαν τον ξεκάθαρα συνεργατικό τόνο του Μπάιντεν και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρξε ανακούφιση αφού ο Τραμπ κατά καιρούς απεδείχθη πολύ δύσκολος συνεργάτης για τους εταίρους του.

Ο κ. Μπάιντεν, που ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν η Αμερική επέστρεψε, στράφηκε στον Μάκρον και γνέφοντας με τα γυαλιά ηλίου του προς τον Γάλλο πρόεδρο ότι πρέπει να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.

«Ναι σίγουρα», είπε ο κ. Μακρόν. «Είναι υπέροχο να έχουμε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που είναι μέλος του συλλόγου και πολύ πρόθυμος να συνεργαστεί».

Ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε.

«Όπως έχω ξαναπεί, έχουμε μείνει πίσω», είπε ο κύριος Μπάιντεν. «Τα πράγματα πάνε, νομίζω, καλά και, όπως λέμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα.»

Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πολύ έντονα τη συνοχή της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση - στόχος πολλών κριτικών από τον Τραμπ κατά την προεδρία του 2017-2021.

«Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια απίστευτα ισχυρή και ζωντανή οντότητα, που έχει να κάνει πολύ με την ικανότητα της Δυτικής Ευρώπης όχι μόνο να χειρίζεται τα οικονομικά της ζητήματα αλλά να είναι η ραχοκοκαλιά στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Αν σου άρεσε κάνε