Μπ. Νετανιάχου: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα απέναντι στη Χαμάς

Μπ. Νετανιάχου: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα απέναντι στη Χαμάς

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:48 Δημιουργία 19/05/21, 15:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει το Ισραήλ, χωρίς να αποκλείει αν χρειασθεί «να τελειώσει» με τους ισλαμιστές της Χαμάς, οι οποίοι ντε φάκτο διοικούν την Λωρίδα της Γάζας, εάν η επιλογή της «αποτροπής» αποτύχει, έπειτα από μία εβδομάδα αιματηρών συγκρούσεων.

«Υπάρχουν δύο δυνατότητες για να τους αντιμετωπίσουμε, είτε τους τελειώνουμε -και αυτό παραμένει πάντα ένα ενδεχόμενο - είτε επιχειρούμε την αποτροπή και εμείς αυτήν την στιγμή εφαρμόζουμε μία ισχυρή αποτροπή», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνάντησή του με πρεσβευτές στο Τελ Αβίβ. «Πρέπει να σας πω ότι δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει τις επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

«Προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες επιπλέον επιχειρήσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ δεν θα δεσμευθεί για παύση των εχθροπραξιών πριν βεβαιωθεί ότι η επίθεσή του έχει εκπληρώσει τους στόχους της, δηλαδή την μείωση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Χαμάς. «Στο εξής το ερώτημα είναι αν η Χαμάς αντιλαμβάνεται το μήνυμα».

Επειτα από την ένατη νύκτα συγκρούσεων τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα. Στόχοι, κυρίως το Χαν Γιουνές και η Ράφα στο νότιο τμήμα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν επίσης έναν από τους πύργους της Γάζας στην Τζαμπάλια, που στεγάζει, σύμφωνα με το Ισραήλ, το τεχνολογικό στρατηγείο της Χαμάς.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, στις 10 Μαΐου, τουλάχιστον 219 άνθρωποι, ανάμεσά του 63 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας. Στο Ισραήλ οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον παλαιστινιακό θύλακα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 12 ανθρώπων, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Απέναντι στην συνέχιση της βίας, που απειλεί να βυθίσει την Γάζα σε ανθρωπιστική κρίση, η Γαλλία κατέθεσε σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να ασκηθεί πίεση στον ΟΗΕ να ασχοληθεί με το θέμα και να τερματίσει το οκταήμερο μπλοκάρισμα στην υιοθέτηση απόφασης του Συμβουλίου για την κρίση, εξαιτίας κυρίως της στάσης της Ουάσινγκτον.

Η μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου, ιστορικού συνομιλητή Παλαιστινίων και Ισραήλ, δεν είχε μέχρι σήμερα αποφέρει αποτελέσματα.

Αν σου άρεσε κάνε