Άγκυρα: Συνάντηση Ερντογάν με Φον ντερ Λάιεν - Μισέλ για τις αποφάσεις της Συνόδου

Άγκυρα: Συνάντηση Ερντογάν με Φον ντερ Λάιεν - Μισέλ για τις αποφάσεις της Συνόδου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:21 Δημιουργία 06/04/21, 16:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην Άγκυρα βρέθηκαν την Τρίτη οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να μεταφέρουν στον τούρκο πρόεδρο τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της συνάντησης έκαναν λόγο για εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ε.Ε, τις δυνατότητες αύξησης της κινητικότητας προσώπων και την επανέναρξη των διαλόγων υψηλού πολιτικού επιπέδου, ενώ εξέτασαν από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν τη δυνατότητα επέκτασης της δήλωσης του 2016 για το μεταναστευτικό.

Η διατήρηση της ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η μη-επιστροφή των γεωτρύπανων ή έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και οι διαφορές με την Ελλάδα, ήταν κάποια ακόμα από τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών, με βασικό μήνυμα οι διαφορές των δυο χωρών, να επιλυθούν βάσει διεθνούς δικαίου.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, οι δύο πρόεδροι εξήγησαν στον Ταγίπ Ερντογάν τους λόγους που η Ε.Ε. πρέπει να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα σε κάθε φάση τους, με το ίδιο καθεστώς που ήταν στο Κραν Μοντανά.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω του λογαριασμού της στο Twitter ανέφερε: «Είχαμε μια καλή πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον να επανασυνδεθεί με την ΕΕ με εποικοδομητικό τρόπο. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για μια νέα δυναμική στη σχέση μας πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου».

Αν σου άρεσε κάνε