Βρετανία: «Αναπόφευκτο» τρίτο κύμα πανδημίας βλέπουν οι ειδικοί

Βρετανία: «Αναπόφευκτο» τρίτο κύμα πανδημίας βλέπουν οι ειδικοί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:23 Δημιουργία 06/04/21, 15:11

Σε ένα τρίτο κύμα πανδημίας με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, παρά τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, ενδέχεται να οδηγήσει η χαλάρωση των περιορισμών του lockdown, που ανακοίνωσε χθες ο Μπόρις Τζόνσον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον καθηγητή μοντελοποίησης μολυσματικών ασθενειών, Γκράχαμ Μέντλεϊ.

«Είναι σχεδόν αναπόφευκτο» ότι θα υπάρξει αύξηση των λοιμώξεων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων μετά το προγραμματισμένο άνοιγμα της οικονομίας, είπε ο καθηγητής.

Παρά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, για περισσότερα από 30 εκατ. άτομα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μέντλεϊ υποστήριξε ότι θα υπάρξει «κάποια μετάδοση» το καλοκαίρι, καθώς κανένα από τα εμβόλια δεν είναι «100% αποτελεσματικό».

«Δεν ξέρουμε τι επίδραση θα έχουν τα εμβόλια σε τρεις ή τέσσερις μήνες. Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι θα συμβεί»», ανέφερε μιλώντας στο BBC Radio 4's Today.

Σύμφωνα με μελέτη του Imperial College London που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, προβλέπεται ότι αν υποθέσουμε ότι ισχύσει η «αισιόδοξη» αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τότε σχεδόν το 45% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα προστατευόταν από σοβαρή νόσηση έως τις 21 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι περισσότεροι περιορισμοί θα αρθούν στην Αγγλία μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

«Ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα είναι αρκετός για να διατηρηθεί η πανδημία υπό έλεγχο», ανέφερε η μελέτη, υπογραμμίζοντας την διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια ως έναν παράγοντα.

Αν σου άρεσε κάνε