Ν.Κορέα: Απολύθηκε ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου μετά από αύξηση ενοικίου

Ν.Κορέα: Απολύθηκε ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου μετά από αύξηση ενοικίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:54 Δημιουργία 29/03/21, 13:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Απολύθηκε μετά από αύξηση ενοικίου σε διαμέρισμα, δικής του ιδιοκτησίας, στην πολυτελή περιοχή Γκάνγκναμ της Σεούλ, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν.

Ο πρόεδρος προχώρησε στην απόλυσή του, μετά από τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για τα υψηλά ενοίκια, τα οποία έχουν επιβληθεί στην εν λόγω περιοχή.

Η Κυβέρνηση είχε κάνει προσπάθειες να προστατεύσει τους ενοικιαστές από παράλογες αυξήσεις στα ενοίκια, κάτι το οποίο παρέβλεψε ο οικονομικός του σύμβουλος. Ο Κιμ Σανγκ-τζο αύξησε το ενοίκιο κατά περίπου 14% τον Ιούλιο, δύο ημέρες προτού τεθεί σε ισχύ όριο 5% στις αυξήσεις των ενοικίων. "Λυπάμαι πολύ που απογοήτευσα τον λαό αυτούς τους δύσκολους καιρούς που θα έπρεπε να καταβάλλουμε όλες μας τις προσπάθειες για να εξαλείψουμε την κερδοσκοπία στον τομέα των ακινήτων", δήλωσε ο Κιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τα ποσοστά δημοτικότητας του Μουν δεν έμειναν ανεπηρέαστα από το φλέγον ζήτημα, αφού μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα, και πλήττει την υποστήριξη στο Δημοκρατικό του Κόμμα ενόψει ενδιάμεσων εκλογών τον επόμενο μήνα για την εκλογή των δημάρχων των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, της Σεούλ και της Μπουσάν.

Ο Κιμ εργάστηκε για τον πρόεδρο Μουν από τον Μάιο του 2017 που αυτός ανέλαβε καθήκοντα, πρώτα ως επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής και στη συνέχεια ως επικεφαλής σύμβουλος οικονομικής πολιτικής.

Οι τιμές των κατοικιών στην Σεούλ έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από το 2017, με τον γρηγορότερο ρυθμό στον κόσμο, σύμφωνα με τον ιστότοπο στατιστικών στοιχείων Numbeo. Η κατακραυγή όσον αφορά το θέμα προσιτής στέγασης εντάθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφότου υπάλληλοι κρατικής στεγαστικής εταιρείας κατηγορήθηκαν για αθέμιτη εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Ο Μουν ζήτησε τη διεξαγωγή ευρύτερης και εξονυχιστικής έρευνας για όλες τις κατηγορίες και μέτρα για να εξαλειφθεί η κερδοσκοπία στην ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένου νόμου που να απαγορεύει τη σύγκρουση συμφερόντων που αφορά δημόσιους υπαλλήλους. "Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την οργή του κόσμου και να αποδώσουμε ευθύνες", δήλωσε σε σύνοδο για την πολιτική κατά της διαφθοράς. "Η οργή τους αφορά πιο θεμελιώδη προβλήματα, μεταξύ των οποίων τεράστια μη δεδουλευμένα εισοδήματα, διεύρυνση των ανισοτήτων, απομάκρυνση του ονείρου να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι και μια νέα ταξική κοινωνία", σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε