«Ναι μεν, αλλά...» από Φάουτσι για το εμβόλιο της Astrazeneca

«Ναι μεν, αλλά...» από Φάουτσι για το εμβόλιο της Astrazeneca

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:01 Δημιουργία 23/03/21, 15:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Διφορούμενα μηνύματα εξέπεμψε ο κορυφαίος Αμερικανός υγειονομικός αξιωματούχος δρ. Άντονι Φάουτσι σχετικά με πολυσυζητημένο εμβόλιο της AstraZeneca, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από την ασφάλειά του με φόντο περιστατικά θρομβώσεων.

Ο ίδιος αν και δήλωσε πως ενδεχομένως πρόκειται για ένα «καλό εμβόλιο», εντούτοις έγειρε ζήτημα για τα δεδομένα της εταιρείας, επικαλούμενος τις αμφιβολίες της ανεξάρτητης αμερικανικής επιτροπής.

Συγκεκριμένα, την ώρα που η Ευρώπη διχάζεται, η ανεξάρτητη αμερικανική επιτροπή που επιβλέπει τις κλινικές δοκιμές, εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο που η φαρμακοβιομηχανία παρουσίασε τα δεδομένα της σε δελτίου Τύπου αυτή την εβδομάδα, όπως τόνισε ο Φάουτσι.

«Αυτό είναι πιθανόν ένα πολύ καλό εμβόλιο», δήλωσε στην εκπομπή «Good Morning America» του ABC News ο δρ. Φάουτσι, ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Covid-19 και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID).

Όμως, πρόσθεσε, η επιτροπή που ελέγχει τα δεδομένα και την ασφάλεια (DSMB) «εξέφρασε την ανησυχία της» για το γεγονός ότι τα δεδομένα στη δημόσια δήλωση της AstraZeneca «ήταν κάπως παρωχημένα και θα μπορούσε πράγματι να είναι λίγο παραπλανητικά».

Μετά από τις αμφιβολίες που εξέφρασε η αμερικανική επιτροπή, η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε πως θα της κοινοποιήσει τα πιο επικαιροποιημένα δεδομένα της.

Η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία διευκρίνισε πως τα δεδομένα που παρουσίασε χθες, Δευτέρα, βασίζονταν σε μια ανάλυση μέχρι την ημερομηνία της 17ης Φεβρουαρίου και πρόσθεσε πως έχει εξετάσει την προκαταρκτική εκτίμηση και έχει διαπιστώσει πως συμφωνεί με την προσωρινή αναφορά της.

Αν σου άρεσε κάνε