«Σύστημα βαθμίδων» για συντονισμένη άρση των lockdowns σχεδιάζει η ΕΕ

«Σύστημα βαθμίδων» για συντονισμένη άρση των lockdowns σχεδιάζει η ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:48 Δημιουργία 16/03/21, 13:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τη στιγμή που η έξαρση του κορονοϊού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάζει τις κυβερνήσεις να παρατείνουν ή να επιβάλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, η ΕΕ επεξεργάζεται τη στρατηγική της σχετικά με μία συντονισμένη άρση των lockdowns, ενώ αύριο, Τετάρτη παρουσιάζεται η νομοθετική πρόταση για το «πράσινο διαβατήριο».

«Υπάρχει λόγος να αναμένουμε ουσιαστική μείωση της διασποράς του ιού, εξέλιξη που θα φέρει πιο κοντά την προοπτική άρσης των περιορισμών που επιβαρύνουν τους πολίτες και την οικονομία», αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρόκειται να δημοσιευτεί την Τετάρτη. «Οι πολίτες της ΕΕ έχουν βάσιμους λόγους να περιμένουν βελτίωση της κατάστασης», θα επισημαίνει, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η συντονισμένη άρση των lockdowns θα βασίζεται σε ένα «σύστημα βαθμίδων που θα αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος», θα πει η Κομισιόν.

Το σύστημα βαθμίδων, το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), θα προβλέπει το περιθώριο που θα έχει κάθε κυβέρνηση για να ελαφρύνει τα μέτρα «χωρίς να διακινδυνεύσει την αύξηση της εξάπλωσης του ιού». Το ECDC έχει στόχο να ξεκινήσει το σύστημα τον επόμενο μήνα, σύμφωνα το προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg.

Η ΕΕ θέλει να έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της κατά του ιού έως τα τέλη του καλοκαιριού, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αν σου άρεσε κάνε