Υψηλή θνητότητα 30-100% δείχνει μελέτη για τη βρετανική μετάλλαξη κορονοϊού

Υψηλή θνητότητα 30-100% δείχνει μελέτη για τη βρετανική μετάλλαξη κορονοϊού

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:41 Δημιουργία 10/03/21, 15:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πιο θανατηφόρα κατά 30-100% φαίνεται να είναι η εξαιρετικά μεταδοτική βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όπως ανέφερε το Reuters, μελέτη που συνέκρινε τα ποσοστά θανάτου μεταξύ ατόμων στη Βρετανία που μολύνθηκαν από τη νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-1, γνωστή ως Β.1.17, με εκείνα των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί με άλλα στελέχη, έδειξε σημαντικά υψηλότερη θνητότητα της εν λόγω παραλλαγής.

Η παραλλαγή B.1.1.7 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο του 2020 και έκτοτε έχει βρεθεί σε περισσότερες από 100 χώρες.

Εχει 23 μεταλλάξεις στον γενετικό κώδικα -έναν σχετικά μεγάλο αριθμό παραλλαγών- και μερικές από αυτές το έχουν καταστήσει πολύ πιο ικανό να εξαπλωθεί. Επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι είναι περίπου 40%-70% πιο μεταδοτικό από τις παραλλαγές του κορωνοϊού που κυκλοφορούν.

Στη μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal την Τετάρτη, η μόλυνση με τη νέα μετάλλαξη οδήγησε σε 227 θανάτους σε δείγμα 54.906 ασθενών με Covid-19, σε σύγκριση με 141 μεταξύ ίδιου αριθμού ασθενών που είχαν μολυνθεί με άλλα στελέχη.

«Σε συνδυασμό με την ικανότητά του να εξαπλώνεται γρήγορα, αυτό κάνει το Β.1.1.7 μια απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Robert Challen, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Exeter, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Αν σου άρεσε κάνε