Κονγκό: 16 νεκροί από επίθεση ισλαμιστών

Κονγκό: 16 νεκροί από επίθεση ισλαμιστών

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 15/02/21, 14:04

Ύποπτοι ισλαμιστές σκότωσαν τρεις στρατιώτες και 13 αμάχους και έκαψαν μια εκκλησία σε επιδρομή σε ένα χωριό στη βορειοανατολική επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, δήλωσε τη Δευτέρα ο στρατός και μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι επιτιθέμενοι άνοιξαν πυρ όταν μπήκαν στο χωριό Ντάλια το πρωί της Κυριακής, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της πόλης Μπούνια, δήλωσε ο Κριστόφ Μουνιαντέρου, συντονιστής της Ομάδας Σύμβασης για τον Σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μια αρχική εκτίμηση έδειξε ότι 13 πολίτες σκοτώθηκαν, δήλωσε ο Μουνιαντέρου. Οι επιτιθέμενοι έκαψαν επίσης μια καθολική εκκλησία, είπε.

«Προς το παρόν τα στρατεύματά μας καταλαμβάνουν το χωριό μετά από αυτήν την επίθεση που κόστισε ζωές πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Τζούλες Νγκόγκο Τσικούντι, προσθέτοντας ότι τρεις στρατιώτες και τέσσερις επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν όταν ο στρατός τους οδήγησε πίσω.

Δεν ήταν σαφές ποιος πραγματοποίησε την επίθεση, αν και ο Τσικούντι κατηγόρησε τις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF), μια ένοπλη ομάδα της Ουγκάντα ​​που δραστηριοποιείται στο ανατολικό Κονγκό από τη δεκαετία του 1990.

Η ομάδα σκότωσε περίπου 850 άτομα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα, τη Ρουάντα και το Μπουρούντι φιλοξενούν περισσότερες από 100 διαφορετικές πολιτοφυλακές, πολλά υπολείμματα των βάναυσων εμφύλιων πολέμων που έληξαν επίσημα το 2003.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για αρκετές ύποπτες επιθέσεις ADF στο παρελθόν, αλλά εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δεν βρήκαν άμεση σχέση μεταξύ των δύο ομάδων.

Αν σου άρεσε κάνε