Πιο ασφαλής η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, σύμφωνα με τη Γαλλία

Πιο ασφαλής η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, σύμφωνα με τη Γαλλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:14 Δημιουργία 02/02/21, 14:12

Πρωτοστατεί η Γαλλία στην υπεράσπιση της στρατηγικής της Ευρώπης για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, συγκρίνοντάς την με το πρόγραμμα της Βρετανίας.

«Οι Βρετανοί βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέντ Μπονέ, στο ραδιόφωνο France Inter. «Είναι κατανοητό ότι διατρέχουν πολλούς κινδύνους σε αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπονέ εστίασε στην απόφαση της Βρετανίας να επικεντρωθεί στην χορήγηση της πρώτης μόνο δόσης του εμβολίου αλλά και στην εξάρτησή της AstraZeneca παρά τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στους ηλικιωμένους. «Δεν πιστεύω ότι οι πολίτες θα μας επέτρεπαν να αναλαμβάνουμε τέτοια ρίσκα που έρχονται σε αντίθεση με τις επιστημονικές συστάσεις», είπε.

Την ώρα που εντείνονται παγκοσμίως οι προσπάθειες εμβολιασμού κατά του Covid-19, σε μια προσπάθεια επιστροφής σε ένα επίπεδο κανονικότητας, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δόσεων που ανακοίνωσαν η Pfizer και η AstraZeneca έχουν δημιουργήσει ένταση στους ευρωπαϊκούς κόλπους καθώς η ΕΕ έχει μείνει πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο στους εμβολιασμούς- δίνοντας παράλληλα «πάτημα» σε ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς, όπως η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.

Ο κ. Μπονέ υπερασπίστηκε την κεντρική προσέγγιση της ΕΕ στην διαπραγμάτευση για τα εμβόλια, μια προσέγγιση που απέφυγε τον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών και έβαλε τις λιγότερο εύπορες χώρες του μπλοκ σε ίση θέση με τις πλουσιότερες χώρες της όπως η Γερμανία ή η Γαλλία.

Αν οι χώρες διαπραγματεύονταν μόνες τους για τα εμβόλια, «κάθε κυβέρνηση - φανταστείτε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία - θα καλούσε τις φαρμακευτικές για να εξασφαλίσουν τις δόσεις ξεπερνώντας τους γείτονές τους», δήλωσε προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο εξασφαλίστηκαν επίσης καλύτερες τιμές για τα εμβόλια.

Στη Γαλλία, μια χώρα 67 εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο. Η χώρα σχεδιάζει να χορηγήσει την πρώτη δόση σε 2,4 εκατομμύρια περισσότερους έως τα τέλη Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με έναν αρχικό στόχο 4 εκατομμυρίων. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν τη στρατηγική τους επιμένοντας στην ανάγκη να επικεντρωθούν πρώτα στα ευάλωτα άτομα και να λάβουν τη συγκατάθεσή τους καθώς και να ακολουθήσουν επιστημονικές οδηγίες για τις δόσεις.

Η Γαλλία ετοιμάζεται επίσης μέσα στην ημέρα να δώσει το «πράσινο φως» για το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν θα συνιστάται για άτομα άνω των 65 ετών.

Αν σου άρεσε κάνε