«Σκοτεινές ώρες» στις ΗΠΑ...

«Σκοτεινές ώρες» στις ΗΠΑ...

ΔΙΕΘΝΗ UPD 01:37 Δημιουργία 07/01/21, 00:27

«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία», τόνισε στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν, τη στιγμή που στο Καπιτώλιο εκτυλίσσονταν σκηνές ντροπής και βίας, ύστερα από την εισβολή οπαδών του Τραμπ, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε εκφωνήσει ακόμη ένα διχαστικό λόγο.

Έπεσαν πυροβολισμοί. Μία γυναίκα σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς δέχτηκε πυρά. Μεταφέρθηκε, μέσα στο αίμα, ύστερα από τον πυροβολισμό στο στήθος. Λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε ο θάνατός της.

Οι ΗΠΑ ζουν «σκοτεινές ώρες». Έξω από το Καπιτώλιο συγκεντρωμένοι διαδηλωτές έσπασαν το οδόφραγμα κι εισέβαλαν στο κτίριο. Πολλοί έφτασαν έως και στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Η κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ, διακόπηκε, ενώ στόχος της ήταν η επικύρωση της νίκης Μπάιντεν.

Οι αστυνομικοί τράβηξαν όπλα κι ο αντιπρόεδρος Πενς φυγαδεύτηκε, αφότου ξεκαθάρισε στον Τραμπ ότι «θα κρατήσει τον όρκο του», κατόπιν αιτήματος του τελευταίου να μην επικυρώσει τη νίκη του αντιπάλου του.

«Επίθεση στη Δημοκρατία» φιγουράρει τίτλος στο CNN, ενώ ο πλανήτης παρακολουθεί σοκαρισμένος τις εικόνες από τους οπαδούς του Τραμπ να τα κάνουν γυαλιά καρφιά.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Ουάσιγκτον επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα. Οπλισμένοι αστυνομικοί περιφρουρούν πλέον την περιοχή, ενώ ζητήθηκε να ενισχυθούν άμεσα οι δυνάμεις ασφαλείας. Ανέλαβε η Εθνοφρουρά.

Μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ στα social media οι εκκλήσεις για μπλοκ στους λογαριασμούς του Τραμπ δίνουν και παίρνουν.

Σε ανάρτησή της, η Ιβάνκ Τραμπ αποκάλεσε τους διαδηλωτές πατριώτες. Η οργή ξεχείλισε και η ανάρτηση διεγράφη.

Την ίδια ώρα, εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου καταγγέλλουν μια απόπειρα «πραξικοπήματος».

Πρόεδρε Τραμπ, εμφανίσου!

«Πρόεδρε Τραμπ, εμφανίσου!». Με αυτά τα λόγια ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε μέσα από το διάγγελμά του τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει στην τηλεόραση και να δηλώσει πίστη στο Σύνταγμα.

«Οι σκηνές που βλέπουμε δεν αντανακλούν τις αξίες της Αμερικής. Μικρός αριθμός ακραίων, έχει προκαλέσει χάος και αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Καλώ αυτό τον όχλο να αποχωρήσει και να επιτρέψει στη δημοκρατία να προχωρήσει. Οι λέξεις ενός προέδρου έχουν σημασία, ανεξάρτητα πόσο καλός ή κακός είναι. Καλώ τον Τραμπ να βγει στην τηλεόραση, να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και να απαιτήσει να λήξει αυτή η εισβολή», τόνισε ο Μπάιντεν.

«Η απειλή των εκλεγμένων δεν είναι διαδήλωση είναι αναταραχή. Ο κόσμος παρακολουθεί. Είμαι σοκαρισμένος και θλιμμένος με όσα βλέπω», συνέχισε ο ίδιος.

Όπως είπε, «τα επεισόδια σήμερα μας θυμίζουν πως η δημοκρατία είναι ευαίσθητη, για να την διατηρήσει κανείς χρειάζονται ηγέτες που δεν είναι αφοσιωμένοι στο κυνήγι της εξουσίας με κάθε κόστος, αλλά στο κοινό καλό».

Ο Μπάιντεν παρέθεσε επίσης μια σειρά από ομιλίες του Αβραάμ Λίνκολν: «Θα σώσουμε ή θα χάσουμε, την τελευταία, καλύτερη ελπίδα της γης. Αλλά μέσα μπορεί να πετύχουν, αυτό δεν θα μπορούσε να αποτύχει. Ο δρόμος είναι σαφής, ειρηνικός, γενναιόδωρος και απλά ένας τρόπος που, αν ακολουθηθεί, ο κόσμος θα χειροκροτήσει για πάντα και ο Θεός πρέπει να ευλογήσει για πάντα … Αν το κάνουμε αυτό, όχι μόνο θα έχουμε σώσει την Ενωση, αλλά θα την έχουμε σώσει τόσο πολύ, ώστε να την κάνουμε και να την διατηρήσουμε για πάντα, αντάξια της σωτηρίας. Θα την έχουμε σώσει τόσο, ώστε τα επόμενα εκατομμύρια ελεύθερων ευτυχισμένων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, να σηκωθούν και να μας αποκαλέσουν ευλογημένους, μέχρι τις τελευταίες γενιές».

«Δεν υπήρξε τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε, όλοι μαζί. Αυτές είναι οι ΗΠΑ, δεν υπήρξε ποτέ μια μέρα που να μην προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Πρόεδρε Τραμπ, εμφανίσου!» είπε, κλείνοντας την ομιλία του.

Αν σου άρεσε κάνε