Νέα σύσκεψη υπό την Μέρκελ στη Γερμανία για τον κορονοϊό

Νέα σύσκεψη υπό την Μέρκελ στη Γερμανία για τον κορονοϊό

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 25/11/20, 14:42

Ο γρίφος της περιόδου των Χριστουγέννων στη Γερμανία θα τεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που θα έχει το απόγευμα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με αντικείμενο τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με σχέδιο απόφασης το οποίο έχουν ήδη ετοιμάσει οι κυβερνήσεις των κρατιδίων και θα υποβάλουν κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη, προβλέπεται παράταση του «μερικού lockdown» μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, αλλά και σχετική χαλάρωση των περιορισμών για το διάστημα από 23 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου. Για την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα μπορούν, σύμφωνα με το σχέδιο, να συναντηθούν έως και δέκα άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά, ενώ τα παιδιά θα εξαιρούνται από τον περιορισμό.

Πριν από αυτό ωστόσο, οι τοπικές κυβερνήσεις συνιστούν σε όσους σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις, να μείνουν σε προληπτική καραντίνα. Στο σχέδιο επισημαίνεται ακόμη ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να διευρυνθεί, ενώ θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι κανονισμοί για την προσέλευση των πολιτών σε εμπορικά καταστήματα κατά την περίοδο των γιορτών. Οι επιχειρήσεις εστίασης θα παραμείνουν κλειστές και η ρίψη βεγγαλικών, όπως συνηθίζεται κυρίως την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, απαγορεύεται πλέον για τους δημόσιους χώρους.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ, σε ό,τι αφορά τα σχολεία, τα κρατίδια προτείνουν οι διακοπές των Χριστουγέννων να ξεκινήσουν στις 21 Δεκεμβρίου, αλλά η καγκελαρία αναμένεται να εισηγηθεί το κλείσιμο των σχολείων ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος να εμφανιστούν κρούσματα τα οποία θα μεταφερθούν κατόπιν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Γενικότερα, η κ. Μέρκελ φέρεται να επιθυμεί αυστηρότερους κανονισμούς και στα εμπορικά καταστήματα, με ένα άτομο ανά 25 τ.μ. αντί των 10 τ.μ. που ισχύει σήμερα. Υπέρ πιο περιορισμένης χαλάρωσης τάσσεται και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, προειδοποιώντας ότι ενδεχομένως η κυβέρνησή του να λάβει περαιτέρω δικές της αποφάσεις.

Ο κ. Σέντερ έχει άλλωστε από χθες έντονη αντιπαράθεση τόσο με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και με την κυβέρνηση της Αυστρίας, με αντικείμενο τα κέντρα χειμερινού τουρισμού της περιοχής, τα οποία η Γερμανία πιθανότατα θα διατηρήσει κλειστά. «Θα ήταν καλύτερα αν δεν έλεγε μόνο η Γερμανία, "όχι σκι, όχι τουρισμός". Αυτό θα ήταν μια πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός στην BILD, υπό τον φόβο, όπως είπε, ενός «δεύτερου Ισγκλ», από όπου τον περασμένο Φεβρουάριο προήλθαν χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Σέντερ απείλησε μάλιστα με κλείσιμο των συνόρων, εάν δεν υπάρξει συνεννόηση.

Η αυστριακή υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ επέμεινε από την πλευρά της ότι «ο τουρισμός του σκι, χωρίς το "après-ski", με αποστάσεις και μέτρα υγιεινής, μπορεί να λειτουργήσει φέτος, όπως ακριβώς συνέβη και με τον θερινό τουρισμό». Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο αρμόδιος για την τουριστική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης Τόμας Μπάραϊς, ο οποίος δήλωσε ότι υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς θα μπορούσαν να υπάρξουν και φέτος διακοπές για σκι.

«Όπου είναι εφικτό, θέλουμε να το διευκολύνουμε. Θεωρώ λάθος μια γενική απαγόρευση», δήλωσε. Από την Βιέννη πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γκερνό Μπλούμελ τόνισε ότι εάν τα κέντρα σκι παραμείνουν κλειστά την περίοδο των Χριστουγέννων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποζημιώσει τις επιχειρήσεις που θα πληγούν. «Αν το θέλει πραγματικά αυτό η ΕΕ, τότε θα πρέπει και να το πληρώσει», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ η Αστυνομία της Βρέμης επενέβη χθες με ισχυρή δύναμη σε νεκροταφείο της πόλης προκειμένου να διαλύσει πλήθος 400 ατόμων που παρίσταντο σε κηδεία Λιβανέζου επιχειρηματία.

Αν σου άρεσε κάνε